Miód pitny smakowy

0 (0 ocen)

  • 8 min

Na każdą okazję

  • 8 min

Składniki:

  • 1l miodu
    1l wody przegotowanej
    drożdże winiarskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Miód pitny smakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozcieńczamy litr miodu z 0,5l wody i gotujemy tak długo, aż przestaną wypływać szumowiny.
  • 2. Dodajemy resztę wody (0,5l)
    Wlewamy do balonu na wino i dodajemy drożdże.
    Zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
  • 3. Odstawiamy w ciemne miejsce o temp ok. 15`C na minimum 2 miesiące.
  • 4. Po fermentacji ściągamy do butelek, które zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
  • 5. Wstawiamy do piwnicy na minimum 6 miesięcy.
    Najlepiej smakuje po mini 3 latach.
  • 6. Jeśli chcemy uzyskać miód smakowy należy na etapie 1szym dodać odpowiednie składniki np:
    szczyptę cynamonu
    skórkę pomarańczy
    skórkę cytryny
    laskę wanilii
    goździki
    Co dusza zapragnie :)

Porady

Drożdże można kupić w sklepie winiarskim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować