Miód pitny dwójniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód oraz przegotowaną, ostudzoną wodę wlać do garnka z grubym dnem. Podgrzać na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę. Dodać kwasek cytrynowy. Tak otrzymany płyn nazywa się brzeczką.
2.Brzeczka łatwo kipi, dlatego trzeba podgrzewać ją powoli. Gdy ilość brzeczki wyraźnie zmnijszy się podczas gotowania, trzeba dodać suszone owoce jałowca i suszony kwiat bzu umieszczone w lnianym woreczku. Nadal trzeba zbierać szumowiny podczas gotowania(ok. 30 minut)
3.Następnie wyjąć woreczek i oziębić miód do temp. pokojowej. Po czym dodać pożywkę dla drożdży i drożdże winne w proporcji odpowiedniej do ilości płynu. Odstawić tak przygotowany miód w butli w ciepłe miejsce, a po tygodniu przelać do gąsiorka z rurką fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji przelać miód do butelek.
Porady
im dłużej miód będzie leżakował tym będzie smaczniejszy.
Komentarze