Miód Pitny Dwójniak

4.49 (178 ocen)

Im dłóżej leżakuje tym jest smaczniejszy i mój syn Kacper go uwielbia

Składniki:

  • 2 litry świeżego, płynnego miodu (potoki)
    4litry wody
    3 dag kwasku cytrynowego
    8 g suszonych jagód jałowca
    5 g suszonego kwiatu czarnego bzu
    pożywka dla drożdży(ok.4-5 g fosforanu amonowego)
    drożdże winne
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Miód pitny dwójniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód oraz przegotowaną, ostudzoną wodę wlać do garnka z grubym dnem. Podgrzać na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę. Dodać kwasek cytrynowy. Tak otrzymany płyn nazywa się brzeczką.
  • 2. Brzeczka łatwo kipi, dlatego trzeba podgrzewać ją powoli. Gdy ilość brzeczki wyraźnie zmnijszy się podczas gotowania, trzeba dodać suszone owoce jałowca i suszony kwiat bzu umieszczone w lnianym woreczku. Nadal trzeba zbierać szumowiny podczas gotowania(ok. 30 minut)
  • 3. Następnie wyjąć woreczek i oziębić miód do temp. pokojowej. Po czym dodać pożywkę dla drożdży i drożdże winne w proporcji odpowiedniej do ilości płynu. Odstawić tak przygotowany miód w butli w ciepłe miejsce, a po tygodniu przelać do gąsiorka z rurką fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji przelać miód do butelek.

Porady

im dłużej miód będzie leżakował tym będzie smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować