Przepis prosty w wykonaniu, a efekt z pewnością zaskoczy Twoich gości.
60 min
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
podwójna pierś z kurczaka
kilka pieczarek
cebula
papryka czerwona
kukurydza w puszce
ser żółty
przecier pomidorowy
oregano
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, kminek
jajko
kilka kropli oleju
1.Pierś z kurczaka pokrój na 6 mniejszych kawałków, przypraw oraz delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Pieczarki i cebulkę pokrój i duś z dodatkiem soli i pieprzu. Odstaw do wystudzenia.
2.Ciasto francuskie, wcześniej schłodzone w lodówce, również przekrój na 6 równych części. Wymieszaj przecier pomidorowy z oregano i posmaruj tak przyrządzonym sosem ŚRODKOWĄ część kawałków ciasta. Połóż kolejno pierś, pieczarki, pasek papryki, kukurydzę, i po kawałku sera żółtego.
3.Boczne części ciasta przecinamy w odległości 1,5 cm i przekładamy na przemian z prawej i lewej strony. całość smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 180°C ok 30 min.
Smacznego! ;)
Komentarze