Tort czekoladowy Marcello

4.46 (157 ocen)

Wyśmienity tort wiśniowy z kremem czekoladowym.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 2 BISZKOPTY:
    10 jajek
    1 szkl cukru
    1 ½ szkl mąki pszennej
    4 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    2 opakowania gotowego kremu czekoladowego w proszku.

    PONADTO:
    70 dag świeżych wiśni, wypestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone lub z kompotu - odsączone)
    100 ml wódki
    do świeżych wiśni 3 łyżki cukru
    tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy marcello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie zalewamy alkoholem, dodajemy cukier. Odstawiamy najlepiej na całą noc.
  • 2. Pieczemy 2 identyczne biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonych papierem tortownic o średnicy 25 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 25-30 minut. Zimne biszkopty podzielić na pół.
  • Marcello_1 3. Każdy blat (4 sztuki) nasączamy sokiem uzyskanym z wiśni. Przekładamy kremem i wiśniami.
  • Marcello_2 4. Gotowy tort posypujemy startą czekoladą i schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować