Ostatnio naszła mnie ochota na paluszki krabowe. Gdy same już mi się znudziły postanowiłam połączyć je z warzywami i makaronem ryżowym, dodałam jogurt i powstała pyszna sałatka.
20 min
Składniki:
- 50 g suchego makaronu ryżowego
- 7 paluszków krabowych
- 100 g ogórka zielonego
- łodyga selera naciowego
- natka z pietruszki
Do sosu: - 100 ml jogurtu naturalnego
- łyżka mielonego lnu
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
Krabowe paluszki z zielonymi warzywami i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok 10 minut aż nasiąknie.
2.W miseczce mieszamy jogurt z lnem i przyprawami oraz ok ½ łyżeczki soku z cytryny.
3.Paluszki kroimy w paseczki o grubości ok 1 cm, ogórka i selera w kostkę. Natkę z pietruszki rwiemy na mniejsze kawałki palcami
4.Warzywa mieszamy z paluszkami i sosem w miseczce, a następnie wraz z odsączonym i przestudzonym makaronem (jeśli dodamy gorący biało z jogurtu nam się zetnie).
SMACZNEGO!!
Komentarze