JESIENNA PAPRYKA

0 (0 ocen)

  • 10 min

najlepsza w sezonie :)

  • 10 min

Składniki:

  • 4-5 duze papryki, moga byc w roznych kolorach ( czerwona,zielona,zolta)
    1 duza lub 2 male cebule
    4 lyzki stolowe oliwy extra vergine lub oleju roslinnego dobrej jakosci
    1 lyzeczka od herbaty kaparow ok.4-5 ziarenek
    1lyzka stolowa octu winnego
    3 lyzki stolowe bulki tartej
    sol, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jesienna papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryke myjemy , oczyszczamy z ziaren i kroimy na kawalki wg.uznania, ale nie moga byc zbyt drobne ani zbyt wielkie.
    Cebule kroimy na drobna kostke.
    Nastepnie do nie duzego garnka wlewamy oliwe i dodajemy cebule.
    Gdy cebula sie zeszkli dodajemy papryke.
    Dusimy okolo 10 minut na srednim ogniu aby papryka zmiekla , a nie sie rozgotowala.
    Nastepnie dodajemy kapary i ocet winny,sol i pieprz, mieszamy i dalej podduszamy.
    Na sam koniec posypujemy bulka tarta, mieszamy aby bulka wchlonela plyn.

Porady

Porcja ta jest na 3-4 osoby, ale mozna ja zwiekszyc w zaleznosci od ilosci papryki i cebuli. Z kaparami trzeba uwazac poniewaz sa bardzo aromatyczne i w zaleznosci od producenta sa mniej lub bardziej. Jesli sie boimy , mozna ich nie dodawac lub dodac doslownie 2,3 ziarenka do smaku. Jesli chodzi o ocet rowniez nie jest przymusem , ale dodaje lekkiej kwasowosci potrawie. Z bulka tarta nie mozemy przesadzic aby nie przewazala nad papryka. Czas gotowania 20 minut jest czasem minimalnym ktory wg uznania mozna zwiekszyc jesli ktos lubi bardziej rozgotowane warzywa lub nie moze jesc al dente

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować