Dynia i brokuł świetnie ze sobą smakują, dlatego takie właśnie połączenie towarzyszyło mojej jesiennej zapiekance. Papryka dodatkowo nadaje jej kolorów a filer podnosi wartość smakową i odżywczą. Całość smakuje pysznie. POLECAM!
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• 350 gram makaronu razowego świderki,
• 450 gram dyni (waga po obraniu),
• 1 duży brokuł,
• 1 duża czerwona papryka,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• mały pęczek natki pietruszki,
• 100 ml śmietanki 30%,
• 160 gram sera żółtego,
• tymianek,
• 3 ząbki czosnku,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• olej,
Jesienna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą. Gotową pieczemy do miękkości w 180°C.
2.Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Natkę pietruszki drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.
3.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy do miękkości.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę upieczonej dyni. Składniki spoiwa mieszamy, tak by dynia się rozpadła.
4.Do spoiwa wsypujemy ugotowany makaron.
5.Mieszamy całość dodając pokrojoną pietruszkę oraz paprykę. Doprawiamy do smaku.
6.Przygotowany makaron z dodatkami, brokuł, pozostałą dynie oraz mięso układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180°C. Gotowe.
Tuż przed wyjęciem zapiekankę możemy posypać delikatnie serem żółty, a po wyjęciu posiekaną natką pietruszki.
Komentarze