Jablecznik z kruszonką

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

pyszne sezonowe ciasteczko , które znika w mgnieniu oka :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto spód:
    • 125g margaryny
    • Jajko
    • 100g cukru
    • 250g mąki + łyżeczka proszku do pieczenia.
    Jabłka:
    • Kilogram jabłek
    • Cynamon
    • Cukier waniliowy
    • 2 łyżki cukru
    Kruszonka na wierzch:
    • 200g mąki
    • 100g margaryny
    • 100g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jablecznik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto i wykładany nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160s. na 10 minut po czym wyciągamy i dodajemy pozostale warstwy (czyli jabłka i kruszonkę).
    Jablka obieramy i siekamy w cieniutkie plasterki , dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
    Kruszonka: Łączymy składniki krusząc je w rękach. Ciasto musi byc sypkie!

    Pieczemy w 160/170s. Około 40min ( kruszonką powinna mieć złotawy kolor.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować