Jabłecznik Elżbiety

4.48 (151 ocen)

  • 20 min

Ciasto bardzo proste do zrobienia, nie może się nie udać

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50dkg mąki
    10dkg cukru
    25 dkg masła
    3 jajka
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Farsz:
    1kg jabłek
    10dkg cukru
    2 cukry waniliowe
    10dkg rodzynek
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik elżbiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier i resztę składników.
    Zagnieść ciasto
  • 2. Farsz:Rodzynki zalać gorącą wodą żeby zmiękły, zetrzeć jabłka dodać składniki farszu.
  • 3. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę przkryć jabłkami i pozostałą cześć ciasta
  • 4. Piec ok 1h w 180stopniach C.
  • 5. Ciasto przekłuć widelcem w kilku miejscach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować