Golonka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę w razie potrzeby oczyścić z sierści i dokładnie umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie z ziarnami pieprzu, ziela i liśćmi laurowymi do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać i gotować około 45 minut. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone warzywa wymieszać z osączoną z wody kapustą. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę, a w środek ułożyć golonki. Mięso posypać pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką mieloną papryką. Golonki zalać wywarem z gotowania się golonki oraz winem i piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Komentarze