Golonka w kapuście

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mój mąż uwielbia taką goloneczkę

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 golonki
    1 kg kapusty kiszonej
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    1/4 małego selera
    1 cebula
    3/4 szklanki półwytrawnego czerwonego wina
    1/2 szklanki wywaru z gotowania się golonki
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    4 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    6 ziaren pieprzu
    sól i pieprz
    słodka mielona papryka
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Golonka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę w razie potrzeby oczyścić z sierści i dokładnie umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie z ziarnami pieprzu, ziela i liśćmi laurowymi do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać i gotować około 45 minut. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone warzywa wymieszać z osączoną z wody kapustą. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę, a w środek ułożyć golonki. Mięso posypać pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką mieloną papryką. Golonki zalać wywarem z gotowania się golonki oraz winem i piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować