Galaretka w jajku.

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Prosta w przyrządzeniu a na dodatek świetnie wygląda.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 wydmuszek z jajek
    20 dkg szynki
    warzywa do dekoracji : kukurydza, groszek, ugotowana marchewka, natka pietruszki
    1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
    8 - 9 łyżeczek żelatyny (na litr wywaru)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka w jajku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy, zalewamy wrzątkiem by je wyparzyć. Odlewamy wodę i zostawiamy do wyschnięcia.
    Szynkę kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowaną marchewkę, którą wraz z pozostałymi składnikami wkładamy delikatnie do wydmuszek.
    W wywarze rozpuszczamy żelatynę i zalewamy nią wydmuszki.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
    Skorupkę zdejmujemy normalnie, nie ma problemu z jej zdjęciem, nie trzeba nawet obstukiwać jajka.

Porady

Pamiętajmy, że dziurki w wydmuszce robimy zawsze po szerszej stronie jajka. Natkę pietruszki można drobno posiekać, jednak lepiej wygląda włożony listek w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować