Frytki (moje ulubione)

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Frytek nie trzeba przedstawiać ani specjalnie reklamować. Każdy je zna
i większość lubi. Każdy też potrafi je przygotować.
Najprościej jest wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki na gorący olej i usmażyć.
Tak robię najczęściej, ale od jakiegoś czasu bardzo mi smakują frytki,
które są przed smażeniem podgotowane i takie właśnie dziś polecam :)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    1 litr oleju
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki

Frytki (moje ulubione) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frytki (moje ulubione) 1. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w słupki.
    W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli.
    Pokrojone ziemniaki przełożyć do wrzącej wody. Gotować 5-7 minut.
    Po tym czasie ziemniaki przecedzić na durszlaku i osuszyć ręcznikiem papierowym.

    W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy będzie gorący, włożyć wcześniej
    podgotowane ziemniaki. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
    Po kilku minutach smażenia zamieszać.
    Usmażone frytki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony
    ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.

    Na talerzu frytki można posolić do smaku, ale nie jest to konieczne, ponieważ
    przez gotowanie w osolonej wodzie są już delikatnie słone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować