Fistaszkowiec

0 (0 ocen)

Uczęszczam do szkoły zawodowej o profilu cukiernik. Po prostu lubię to. Przepis dostałam od mamy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    8 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    proszek do pieczenia ok 3 łyżeczki
    Karpatka krem
    - 0, 5 litra mleka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 kostka masła
    - 1 cukier waniliowy
    - żółtko jajka
    ponadto:
    20 dag margaryny
    masa kajmakowa 0,5 kg
    opakowanie orzechów ziemnych solonych
    polewa kakaowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fistaszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: ubijamy piane z 8 białek, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę,kakao z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Rozdzielamy na 2 równe części i wykładamy do formy. Pieczemy w temp ok 200 st.
    2. Krem karpatka: W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń.
    3. Masa kajmakowa: masę rozcieramy z margaryną.
    4. Przełożenie: biszkopt, krem kajmakowy, opakowanie orzechów, krem budyniowy, biszkopt. Górę polewamy polewą i posypujemy orzechami

Porady

Do tego ciasta zamiast kremu karpatka można dodać zwykły krem półtłusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować