1.1. Biszkopt: ubijamy piane z 8 białek, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę,kakao z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Rozdzielamy na 2 równe części i wykładamy do formy. Pieczemy w temp ok 200 st.
2. Krem karpatka: W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń.
3. Masa kajmakowa: masę rozcieramy z margaryną.
4. Przełożenie: biszkopt, krem kajmakowy, opakowanie orzechów, krem budyniowy, biszkopt. Górę polewamy polewą i posypujemy orzechami
Porady
Do tego ciasta zamiast kremu karpatka można dodać zwykły krem półtłusty.
Komentarze