Czekoladowiec

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto czekoladowiec towarzyszy naszej rodzinie na każde święta . Ten przepis otrzymałam od mamy .Jest tak pyszne ,że rozpływa się w ustach ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt :
    8 jaj
    32 dag cukru kryształu
    23 dag maki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na placek orzechowy
    25 dag orzechów krojonych
    5 jajek
    25 dag cukru kryształu
    2 łyżki miodu płynnego
    2 łyzki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na Masę:
    30 dag margaryny
    2 jajka
    cukier do smaku 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie Biszkoptu:

    Białka ubić dodać cukier i żółtka , na samym końcu ubijania dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Upieczony biszkopt przekroić na pół . Piec w temp. 180 stopni przez 30 min.

    Wykonanie placka orzechowego:

    Ubić białka , dodać , mieszając cukier ,żółtka ,mąkę ,proszek, orzechy i miód .Piec aż do zarumienienia się ciasta

    Wykonanie Masy :

    Margarynę utrzeć,
    jajka z cukrem na parze ubić
    przestudzone jajka dodać do margaryny , dla koloru dodać rozpuszczone kakao
  • 2. przełożenia ciasta:
    Biszkopt- masa - placek orzechowy-masa-biszkopt . na sam wierzch można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji

Porady

do masy możemy dodać odrobinę aromatu rumowego .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować