Ciasto śliwkowe z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dodać palmę miękką, cukier, cukier wanilinowy, jajka i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
2.Trzy keksówki silikonowe 20 cm (wolę piec w mniejszych formach z dużą ilością owoców, w dużej zdarza się na środku ciasta zakalec), ciasto rozsmarować łyżką w formach.
3.Na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki (małe śliwki w całości, duże połówki osobno skórką do dołu) delikatnie przycisnąć w ciasto.
4.Z podanych składników (orzeszki ziemne bez soli w rozdrabniaczu zmiksowałam) mikserem utrzeć kruszonkę.
5.Posypać kruszonką śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, przed podaniem można posypać pudrem cukrem.
Komentarze