Basler leckerli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, cynamon, przyprawy korzenne, sodę oczyszczoną - przesiać do dużej misy miksera, odłożyć.
Miód i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzić. Dodać do przesianych składników razem z migdałami, skórką kandyzowaną i soku z cytryny. Zmiksować, do otrzymania gładkiej lecz bardzo lepkiej masy (nie dosypywać mąki).
Dużą formę o wymiarach 35 x 35 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Pomagając sobie rękoma oprószonymi w mące rozłożyć ciasto w formie, równo, na grubość nie większą niż 1 cm (ciasto będzie klejące i ciężkie, więc nie będzie to łatwe ).
Piec w temperaturze 180*C przez około 20 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować w miarę rzadkim lukrem (1 szklanka cukru pudru wymieszana na bez grudkową masę z 3 łyżkami wody - gęstość lukru regulujemy dosypując więcej cukru pudru lub dolewając więcej wody). Jeszcze ciepłe pokroić na kwadraty.
Komentarze