Babka ZEBRA

0 (0 ocen)

Bardzo prosta i szybka babka, a do tego jaka efektowna :) smaczna i puszysta, ze stołu znika w mgnieniu oka..

Składniki:

  • • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 1 szklanka wody gazowanej (lub innego napoju gazowanego np. fanta)*
    • 1 szklanka oleju słonecznikowego
    • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżki kakao
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromat do ciast (np. pomarańczowy, rumowy, cytrynowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka-zebra 1. Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać (tą samą przystawką), do połączenia się składników.
    Mąkę, olej, aromat i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników i delikatnie, by piana nie 'siadła'.
    Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą łyżką np. chochelką.
    Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180ºC (najlepiej pierwsze 20 minut piec w niższej temperaturze np. 160ºC). Po ostudzeniu pokryć polewą czekoladową jasną lub ciemną, wg uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować