Sałatka meksykanska z nachosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, mięso podsmażamy na oliwie, w połowie smażenia dodajemy cebulę, przyprawiamy łyżką papryki ostrej, pieprzem i solą, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy, a następnie studzimy.( mięso i pieczarki usmażyłam dzień przed imprezą)
Pieczarki kroimy w plastry,smażymy na maśle. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski (ja swoją kupiłam w ikei, sałatka akurat się w niej mieści) układamy porwaną sałatę lodową. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie.
Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. układamy, kukurydzę, a następnie fasolę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy nim wierzch sałatki. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na ok.3 h przed podaniem.
Dla ułatwienia - kolejność układania warstw sałatki:
(od dołu miski)
- sałata
- pomidory
- mięso
- pieczarki
- kukurydza
- fasola
- sos jogurtowo-majonezowy
- ser żółty
- nachosy
Porady
Nachosy można kupić w sklepie.Ja robiłam je sama i smakuja o wiele lepiej:)
Komentarze