Zapiekanka meksykanska

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jest to bardzo prosty obiad, a jednak ciekawy..mysle,ze milosnikom ostrej kuchni oraz meksykanskich klimatow,bardzo przypadnie do gustu:) Mozna by ja nazwac meksykanskim odpowiednikiem lasagne!

  • 50 min

Składniki:

  • na 4-6 porcji

    1) 6-8 duzych plackow tortilla
    2) 500g mielonego miesa,wolowego
    3) 2 duze cebule,pokrojone w kostke
    4) 2 papryki,czerwona,zielona,pokrojone w kostke
    5) 100g przecieru pomidorowego
    6) 2 zabki czosnku
    7)pol puszki kukurydzy
    8) 1 puszka czerwonej fasoli
    9) 200g zoltego sera,startego na duzych oczkach
    10) sol,pieprz,papryka slodka,papryka ostra lub pieprz kajenski,mielona kolendra,mielony kumin,oregano,szczypta cukru.
    11) do podania - salata, np rzymska, skropiona oliwa i sokiem z cytryny
    12) oliwa do wysmarowania formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka meksykanska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)jezeli uzywamy naczynia zaroodpornego kwadratowego,radze przyciac boki tortilli,aby byly prostokatne,mozemy uzyc formy tortowej-o srednicy plackow,wtedy zostawiamy je okragle.
    2) cebule i mieso podsmazamy na zloto-brazowy kolor,dodajemy czosnek,oregano,sol,pieprz,lyzeczke kolendry,kuminu,papryki slodkiej-papryki ostrej dodajemy wedlug uznania.doprawiamy takze szczypta cukru.przesmazamy ok 2min.
    3)dodajemy pokrojona papryke,kukurydze,fasole oraz przecier,zalewamy odrobina wody i pozwalamy calosci prozyc sie ok 20min,az mieso bedzie calkowicie gotowe,a papryka nie bedzie surowa,az sos sie zredukuje.
    4) kiedy sos jest gotowy, nasmarowujemy forme oliwa lub maslem,odrobine farszu/sosu kladziemy na dno,na to odrobina sera oraz placek tortilla i znowu mieso,ser,tortilla. ostatnia warstwa powinna byc odrobina sosu i duza ilosc sera.
    5)zapiekamy w 180C ok 15-20min,az placki nie przejda farszem a ser sie rozpusci.

Porady

To jest moja wersja,jezeli chcecie dodac inne warzywa-prosze bardzo,nie krepujcie sie,jednak fasola,kukurydza,papryka,pomidory,cebula to bardzo meksykanskie polaczenie. pamietajcie by dobrze doprawic farsz,tam tkwi caly smak. mozecie zaserwowac zapiekanke z czymkolwiek, swieza salsa pomidorowa,guacamole czy kwasna smietana:) polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować