Przepis na szarotkę przyda nam się już w połowie lata, kiedy pojawiają się papierówki. Jednak prawdziwy czas ciast z jabłkami to jesień i kiedy on nadchodzi warto sięgnąć po swój ulubiony przepis. Użyjemy go w sezonie z pewnością nie raz.

 

Jakie jabłka na szarlotkę?

Aby przepis na szarlotkę był udany, nie należy wybierać słodkich owoców - zdecydowanie lepiej jest, kiedy nasze ciasto jest z dodatkiem kwaśnych lub słodko-kwaśnych odmian jabłek. Na szarlotkę najlepsze będą antonówki lub szara reneta. Przy zakupie jabłek bądźcie uważni - jeśli jabłko ma uszkodzenia (wgniecenia lub dziurki), nie powinniśmy go kupować, ponieważ to wpłynie na smak szarlotki. Natomiast, jeśli skórka jabłka ma brązowe plamy, to znak, że owoce zawierają w sobie patulinę – substancję, która przenika do miąższu jabłek i może być bardzo groźna dla naszego organizmu. 

A jeśli jeszcze nie jesteście pewni, jaki jest najlepsza receptura, zajrzyjcie do naszej galerii. W niej aż 30 przepisów na ciasto z jabłkami w różnej postaci. Mamy zarówno na szarlotkę z kruszonką, szarlotkę z budyniem czy szarotkę sypaną, czyli klasykę, ale i sprawdzone pomysły na niebanalne wypieki – szarlotka z bitą śmietana, szarotkę alzacką i mnóstwo orzechowych wariacji na temat szarotki.

Zobacz też: Ciasto francuskie z jabłkami