Zapraszam na pyszne bułeczki pieczone bez dodatku drożdży. Chrupiące bułeczki orkiszowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Idealne na śniadanie. Polecam
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 szkl mąki orkiszowej białej+ do podsypania
1/2 szkl płatków jaglanych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
50 ml wody gazowanej
Scones orkiszowe z płatkami jaglanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, płatki, sodę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy masło, jajka oraz wodę i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok. 2-3 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Komentarze