Ostatnio częściej wracamy do tradycji robienia domowych wyrobów mięsnych. Zatęskniliśmy za smakiem wędlin wędzonych przez dziadka i mięsa, Najlepsze domowe nie kupuję! robię sama! jakie babcia robiła do słoika. W sklepach bez problemu kupimy osłonki na kiełbasy, siatki do wędzenia szynki oraz przyprawy i dodatki do wędlin. Za nieduże pieniądze możemy zaopatrzyć się w niewielką wędzarnię, którą można postawić w ogrodzie lub na balkonie. Samodzielnie przyrządzone mięso jest nie tylko smaczne, ale też znacznie zdrowsze od większości gotowych wędlin. Przygotowane na domowe potrzeby nie będą wypełnione konserwantami, wypełniaczami i polepszaczami, bo sami zdecydujemy, co się w nich znajdzie. Do wyboru mamy przeróżne techniki: wędzenie, pieczenie lub suszenie (jak wędliny długo dojrzewające). Możemy też skorzystać z szynkowara lub zawekować mięso w słoikach. Najszybciej przygotujemy pieczeń z mielonego mięsa, które wystarczy doprawić i wyrobić.

Domowe wędliny - Szynka czy baleron

Pierwsza decyzja to wybór mięsa, które najlepiej kupić od sprawdzonego lokalnego dostawcy. Jeśli zdecydujemy się na wieprzowinę, może to być kawałek szynki lub schabu. Jeśli ktoś lubi tłustsze wędliny, może sięgnąć po boczek lub karkówkę. Wędlina przygotowana z piersi kurczaka lub indyka, będzie równie smaczna, a znacznie bardziej lekkostrawna i mniej kaloryczna. Ciekawym wyborem są wędliny z mniej popularnych mięs: kaczki, gęsi czy dziczyzny. Surowe mięso przeznaczone do wędzenia musimy zapeklować w zalewie solankowej lub na sucho w mieszance przypraw i zostawić w zależności od wielkości kawałka na 2 do 5 dni.

Najlepsza marynata, czyli jak doprawić domowe wędliny

Prostym zabiegiem marynowania nie tylko zakonserwujemy mięso, ale przede wszystkim nadamy mu smak i aromat. Będzie też ono bardziej kruche i soczyste. Najprostszą i najbardziej uniwersalną marynatę przygotujemy ze świeżych ziół wymieszanych z roztartym czosnkiem, oliwą i kilkoma łyżeczkami musztardy. Do marynowania dziczyzny i wołowiny często wykorzystuje się maślankę lub zakwaszone mleko. Warto też sięgnąć po alkohol: wino, domową nalewkę lub miód pitny. Po zamarynowaniu mięso pieczemy w specjalnym worku, naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym.

Jakie przyprawy na domowe wędliny?

  • Majeranek - to jedno z najpopularniejszych polskich ziół. Świetnie komponuje się przede wszystkim z tłustymi mięsami, więc jest doskonałym dodatkiem do wędlin na bazie wieprzowiny, baraniny i gęsiny
  • Jałowiec nadaje potrawom delikatny korzenny smak. Idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Gałązkę jałowca można też dorzucić do wędzenia.
  • Tymianek - najlepiej wykorzystać do przygotowania drobiu. Świeżym tymiankiem z dodatkiem oliwy można marynować pierś kurczaka lub kaczki.
  • Pieprz jest najlepszy świeżo mielony lub rozgniatany w moździerzu. Do peklowania można wykorzystać też całe ziarna.
  • Papryka nadaje wędlinom charakterystyczną czerwoną barwę. Do kiełbas i marynat można wykorzystać paprykę słodką, ostrą i wędzoną.
  • Czosnek zarówno świeży, jak i granulowany świetnie podkreśla smak wszystkich wędlin i pieczonych mięs. Można go łączyć z prawie wszystkimi ziołami i przyprawami.

Jak konserwować domowe wędliny?

Aby zwiększyć trwałość wędlin i zabezpieczyć mięso przed psuciem i rozwojem bakterii, wykorzystuje się sól peklującą. Jest to mieszanka soli kuchennej i saletry. Nadaje ona mięsu apetyczną różową barwę.