Sałatka ze szpinakiem to danie uniwersalne – można zjeść ją zarówno jako lunch, lekki obiad na lato, lekką kolację, podać na grilla czy podczas domówki. Możemy zrobić ją o każdej porze roku, łącząc z sezonowymi składnikami, które są akurat dostępne.

Świeży szpinak jest w sklepach przez cały rok, czemu więc nie włączyć takiej sałatki na stałe do swojego menu? Przygotowując takie danie, nie zapomnijcie, by sałatka zawierała niezbędny produkt białkowy – kurczaka, rybę albo tofu. Wtedy będzie to pełnowartościowy posiłek, który doda energii. Szpinak z makaronem i warzywami to też doskonałe, sycące połączenie.

Jak wybrać inne składniki sałatki? Bardzo fajnie łączy się szpinak z gruszką czy truskawką, burakiem lub pieczarkami. Warto postawić też na sprawdzone połączenia, jeśli chodzi o dressing – ocet balsamiczny sprawdzi się tu najlepiej. Jeszcze więcej inspiracji, jakie produkty sprawią, że nasza sałatka ze szpinakiem będzie mistrzostwem świata, znajdziesz w naszej galerii.