Dania ze szpinakiem to potrawy nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Jest wiele pomysłów na szpinak, a dzięki tej różnorodności również osoby, które niespecjalnie za nim przepadają (choć może jadły go dawno temu) mają szansę znaleźć takie potrawy ze szpinakiem, które trafią w ich gust.

Szpinak - mrożony czy świeży?

Szpinak jest wyjątkowo wdzięcznym produktem w kuchni. W sklepach znajdziecie go w dwóch wersjach - mrożonej i świeżej. Jeśli macie taką możliwość, lepiej kupcie świeże liście - ich smak i konsystencja będą dużo lepsze niż mrożone. Pamiętajcie tylko, że lepiej kupić ich dużo więcej niż wydaje się potrzebne. Podczas smażenia czy zapiekania liście tracą objętość i może się okazać, że z całej patelni szpinaku zostanie nam skromna garstka.

Możemy także sięgać po szpinak mrożony. Występuje on w wersji rozdrobnionej lub w postaci zamrożonych listków. Często szpinak jest już doprawiony i ma dodatek, np. śmietany. Najlepiej rozmrażać go na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Szpinak - zdrowy i pyszny

Szpinak jest bardzo zdrowy. Zielone listki kryją w sobie bogactwo witaminy C i żelaza. Dlatego warto jeść go na surowo, np. w sałatkach czy dorzucać do dań ciepłych. Niektórym szpinak kojarzy się z zieloną breją bez smaku, ale łatwo można przełamać ten stereotyp. Wystarczy szpinak odpowiednio doprawić. Dodajmy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypmy pieprz, a także słony ser feta. Dzięki tym dodatkom szpinak zyska zupełnie nowe oblicze!

Szpinak - przepisy na makarony, sałatki, mięsa

Aby ułatwić Wam wybór dań ze szpinakiem, do galerii zebraliśmy aż 32 dania ze szpinakiem, które świetnie będą nadawały się na obiad. Zarówno dla tych, który lubią mięsne, sycące dania, wariacje na temat klasycznych dań, szybki szpinak z makaronem na obiad, wzbogacone o te zielone liście lekkie sałatki dla tych, którzy dbają o linię (sałatka ze szpinakiem jest pyszna!). Nie zapomnieliśmy też o miłośnikach szpinaku, którzy lubią eksperymentować. Jesteście ciekawi, co zrobić ze szpinaku? Zajrzyjcie do galerii!