Kasza jaglana na słodko to kolejny, po przepisach na obiad z kaszą jaglaną, pomysł na wykorzystanie tego składnika.  Warto jednak wiedzieć, jakie są zalety jedzenia kaszy. Kasza zawiera sporo żelaza – potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży, wegetarianom, rekonwalescentom. Warto podawać także kaszę dzieciom, osobom starszym i narażonym na infekcje w związku z zawartym w kaszy krzemie. Kasza ta również odkwasza organizm i nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać chorzy na celiakię.

Kasza jaglana na słodko - jak ugotować kaszę jaglaną na słodko?

Kasza jaglana na słodko najczęściej przygotowywana jest na mleku. Jako zamiennik mleka coraz częściej stosuje się napoje roślinne. Aby kasza jaglana na słodko była dobrze ugotowana należy najpierw przepłukać kaszę jaglaną na sicie. Następnie uprażyć w suchym garnku do momenty, gdy zacznie pachnieć jak prażone orzechy. Należy to robić na małym ogniu i kontrolować kaszę jaglaną, aby się nie przypaliła. Płukanie i prażenie ma na celu usunięcie gorzkiego smaku. Następnie kaszę jaglaną zalewamy płynem o dwukrotnie większej ilości niż kasza. Na przykład na szklankę kaszy jaglanej powinno się stosować dwie szklanki mleka lub napoju roślinnego. Kasza jaglana na słodko powinna być doprawiona szczyptą soli. Pomaga to wydobyć słodki smak z deseru.

Istnieje jeszcze druga szkoła przygotowywania kaszy jaglanej na słodko. Mleko powinno być wlewane stopniowo, aż poszczególne porcje zostaną wchłonięte. Wtedy dopiero powinna być dolana kolejna. Podobnie jak przy przygotowaniu risotto. W innej wersji uważa się, że najpierw do uprażonej kaszy jaglanej powinna być dolana woda, a dopiero potem dolane mleko. Woda ma zapobiegać wykipieniu mleka i ewentualnemu przypaleniu kaszy jaglanej na słodko.

Kasza jaglana na słodko - z czym jeść kaszę jaglaną na słodko?

Kasza jaglana na słodko może być podawana ze świeżymi, sezonowymi owocami. Maliny, truskawki, wiśnie, śliwki albo uduszone na maśle jabłka to tylko kilka możliwości. Poza sezonem możemy korzystać z owoców egzotycznych np.: mango, banana, pomarańczy lub mandarynek. W ten sposób przygotowana będzie jaglanka mandarynkowa. Kasza jaglana na słodko może być podana w dwóch wersjach. Jako jaglanka na słodko przypominająca owsiankę, albo po zblendowaniu z owocami jako budyń jaglany. Taka wersja może być podana jako waniliowy budyń jaglany z kiwi. Dla wielu osób zaskakującym smakiem może być szpinakowa jaglanka. Szpinak nie kojarzy się jako składnik słodkich deserów, ale coraz częściej się pojawia się jako składnik ciast. Kolejną metodą na przygotowanie kaszy jaglanej na słodko jest jej zapiekanie w żaroodpornym naczyniu. Pieczona jaglanka z dynią i malinami na bazie mleka i przecieru dyniowego będzie smaczną propozycją na zdrowe śniadanie. Do jej przygotowania warto sięgać po płatki jaglane. Wystarczy, że płatki jaglane będą zalane zimnym mlekiem, następnie zostanie dodane purée z dyni, jajko i sól. Wszystko zostanie dokładnie wymieszane i dosłodzone syropem trzcinowym do smaku. Kolejnym krokiem jest przelanie jaglanki na słodko do foremek do zapiekania. Na wierzchu naczynia należy ułożyć po parę malin i posypać po łyżce cukru trzcinowego. Na koniec jaglanka z dynią i malinami powinna zostać wstawiona do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczona przez około 20 min. Zapieczona jaglanka z dynią i malinami powinna być podawana gorąca.

Kasza jaglana na słodko może być też podawana jako deser warstwowy. Pierwsza warstwa złożona ze zmiksowanej kaszy jaglanej na słodko, potem warstwa musu owocowego, następnie uprażone orzechy lub bakalie. Czynność należy powtarzać, aż kasza jaglana na słodko sięgnie do końca pucharka lub szklanki. Kasza jaglana na słodko może być też podawana z musem czekoladowym albo kremem orzechowo-czekoladowym. 

Gdy nastaje jesień warto sięgać po kaszę jaglaną na słodko. Kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność. Zatem kasza jaglana na słodko to świetny pomysł na śniadanie podczas chłodniejszych dni. Wtedy można jeść kaszę jaglaną na słodko z ulubioną konfiturą albo powidłami śliwkowymi. Niecodziennym pomysłem będzie wykorzystanie owoców z kompotu albo suszonych owoców po Wigilii.

Kasza jaglana na słodko uwielbia również przyprawy. Do jabłek warto dodawać cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Korzenne smaki i zapachy sprawiają, że kasza jaglana na słodko pachnie i wygląda apetycznie. Do gotowania z mlekiem warto dodawać również ziarenka z wanilii albo ekstrakt waniliowy. Kasza jaglana na słodko może być również oprószona po wierzchu cynamonem wymieszanym z cukrem i skarmelizowana z wierzchu w stylu crème brûlée.

Kasza jaglana na słodko powinna na dobre zagościć w naszym menu. Jeśli więc chcemy jeść jak najwięcej kaszy jaglanej, warto dodawać ją do różnych dań, nie tylko słonych. Kasza jaglana na słodko daje nam sporo możliwości. Kilkanaście z nich, znajdziesz w naszej galerii.

Zobacz też przepisy na bezglutenowe słodkości i pomysły na zdrowe słodycze nie tylko z kasza jaglaną.