Waniliowy budyń jaglany z kiwi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Zdrowy i pożywny deser dla każdego

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki (na 2 porcje):
    budyń:
    -100g suchej kaszy jaglanej
    -1 szklanka wody
    -2 szklanki mleka roślinnego
    -2 łyżki ksylitolu/erytrolu
    -wanilia z 1/2 laski

    dodatkowo:
    -4 kiwi
    -1 łyżka erytrolu/ksylitolu
    -rodzynki/żurawina (opcjonalnie)

Waniliowy budyń jaglany z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kasze prażymy w garnuszku przez około minutę
    -zalewamy wodą oraz szklanką mleka, dodajemy słodzidło i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką aż kasza wchłonie cały płyn
    -gotową kaszę odstawiamy i studzimy, wlewamy szklankę mleka, dodajemy wanilię i dokładnie blendujemy
    -kiwi obieramy ze skórki, dodajemy słodzik i blendujemy
    -do miseczek przekładamy gotowy budyń oraz blendowane kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy