Dynia piżmowa to warzywo uniwersalne. Można przygotować dania wytrawne i słodkie. Do tego dodawać ulubione przyprawy. W szczególności te korzenne wzbogacą smakiem domowe dania. Zobaczcie, jakie przepisy przygotowaliśmy z użyciem pożywnej dyni. 

Dynia piżmowa – właściwości

Dynia piżmowa jest doskonałym źródłem błonnika, karotenu i witamin A i C.  Dzięki tym składnikom odżywczym dynia pobudza działanie układu pokarmowego. Zawartość karotenu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Częste zjadanie dyni piżmowej obniża ryzyko zachorowania na raka, choroby układu krążenia, cukrzycę i wspiera walkę z nadwagą. Regularnie spożycie dyni piżmowej pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Potas pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Częściej sięgając po dynię piżmową z pewnością staniemy się zdrowsi.

Dynia piżmowa – zastosowanie

Dynia piżmowa dzięki swojej strukturze i smakowi stosowana jest na wiele sposobów. Może stanowić dodatek do curry z kurczakiem, gulaszu, sosów do makaronu albo po prostu jako purée. Jest to jedna z dyń, którą szybko się przygotowuje.  Poza daniami wytrawnymi, na bazie purée z dyni, wykonacie placuszki z dyni na słodko, naleśniki dyniowe, muffinki z dynią i jabłkami, chleby i nadzienia do ciast kruchych. Dodatkowo dynia może być podstawowym składnikiem do wykonania dżemu z jabłkami. Taki dżem będzie dobrze smakował na świeżej kromce chleba albo jako smarowidło do naleśników.

Dynia piżmowa - jak wybierać 

Dynia piżmowa charakteryzuje się jasno żółtym odcieniem skórki i blado pomarańczowym kolorem miąższu. Ma niewiele pestek, które łatwo oddzielają się od środka. Kształt dyni piżmowej przypomina dużą gruszkę. Szczególnie po upieczeniu nabiera słodyczy i lekko orzechowego aromatu. Najpopularniejsza w Polsce jest dynia piżmowa odmiany butternut. Dynia piżmowa powinna mieć zwartą strukturę i posiadać równomierny kolor. Jeśli w dyni piżmowej znajdują się przegnicia, to może oznaczać, że leżała zbyt długo w wodzie i nie miała dostatecznej ilości słońca. 

Dynia piżmowa w szczególności sprawdza się do sałatek, curry, sosów i gulaszy. gdy chcemy posmakować dyni w całości. Inne odmiany dyni rozpadają się podczas gotowania lub po upieczeniu. Po upieczeniu dynia piżmowa nabiera jeszcze mocniejszego orzechowego smaku. Gdy chcecie przygotować szybki posiłek w dużych porcjach sięgnijcie po dynię piżmową.