Każdy dobrze zna przepis na gulasz wieprzowy. Przyrządza się go najczęściej z mięsa z łopatki lub szynki, oczywiście w kawałkach. Ale czy próbowaliście kiedyś ugotować gulasz z mięsem mielonym? W niczym nie ustępuje temu tradycyjnemu, a do tego robi się go o wiele szybciej. Poznajcie prosty przepis na to pyszne danie.
Jak doprawić gulasz z mięsa mielonego?
Niezwykle istotne w gulaszu są oczywiście przyprawy, które nadadzą mu smak i aromat. Poza standardowymi dodatkami w postaci mielonej papryki czy ziela angielskiego dodajcie do niego koniecznie lubczyk. Ta aromatyczna przyprawa, stosowana zwykle do rosołu, genialnie podkreśli smak gulaszu i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejszy.
Przepis na gulasz z mięsa mielonego
Składniki:
- 1 kilogram mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 250 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- 500 g sosu do spaghetti
- 500 g sosu bolognese
- 1 łyżka masła
- olej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- papryka słodka i ostra mielona
- oregano
- lubczyk
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Sparzcie pomidory. Umyjcie pieczarki oraz paprykę, a cebulę i czosnek obierzcie. Wszystko pokrójcie w kostkę.
- Rozgrzejcie na patelni masło z odrobiną oleju. Wrzućcie cebulę i czosnek i podsmażcie. Później dodajcie pomidory, paprykę oraz pieczarki. Całość smażcie mieszając przez 5 minut.
- Po tym czasie wrzućcie na patelnię mięso. Dodajcie ziele angielskie i przyprawy wedle uznania. Smażcie, aż mięso się zetnie i zrobi się jasne.
- Gdy już zmieni kolor, wlejcie sos bolognese i do spaghetti oraz wodę. Wszystko razem gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
I gotowe! Do tak przygotowanego gulaszu będzie pasowała kasza, ryż, kluski śląskie albo makaron.