Każdy dobrze zna przepis na gulasz wieprzowy. Przyrządza się go najczęściej z mięsa z łopatki lub szynki, oczywiście w kawałkach. Ale czy próbowaliście kiedyś ugotować gulasz z mięsem mielonym? W niczym nie ustępuje temu tradycyjnemu, a do tego robi się go o wiele szybciej. Poznajcie prosty przepis na to pyszne danie. 

Jak doprawić gulasz z mięsa mielonego? 

Niezwykle istotne w gulaszu są oczywiście przyprawy, które nadadzą mu smak i aromat. Poza standardowymi dodatkami w postaci mielonej papryki czy ziela angielskiego dodajcie do niego koniecznie lubczyk. Ta aromatyczna przyprawa, stosowana zwykle do rosołu, genialnie podkreśli smak gulaszu i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejszy. 

Przepis na gulasz z mięsa mielonego

Składniki:

 

  • 1 kilogram mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 250 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki wody
  • 500 g sosu do spaghetti
  • 500 g sosu bolognese
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • papryka słodka i ostra mielona
  • oregano
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 

  1. Sparzcie pomidory. Umyjcie pieczarki oraz paprykę, a cebulę i czosnek obierzcie. Wszystko pokrójcie w kostkę.
  2. Rozgrzejcie na patelni masło z odrobiną oleju. Wrzućcie cebulę i czosnek i podsmażcie. Później dodajcie pomidory, paprykę oraz pieczarki. Całość smażcie mieszając przez 5 minut. 
  3. Po tym czasie wrzućcie na patelnię mięso. Dodajcie ziele angielskie i przyprawy wedle uznania. Smażcie, aż mięso się zetnie i zrobi się jasne.
  4. Gdy już zmieni kolor, wlejcie sos bolognese i do spaghetti oraz wodę. Wszystko razem gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 

I gotowe! Do tak przygotowanego gulaszu będzie pasowała kasza, ryż, kluski śląskie albo makaron.