Piekarnik to jedno z najczęściej używanych urządzeń w kuchni. Nie dziwi więc, że nieraz jest ono brudne. Zazwyczaj wystarczy jego standardowe wyczyszczenie. Są jednak potrawy, po których brud jest tak uporczywy, że trzeba się naprawdę namęczyć, żeby było widać choć minimalny efekt. Istnieje jednak sposób, który może pomóc w tej "nierównej walce".

Sposób na czysty piekarnik bez chemii i smrodu

Jeżeli nie chcecie używać silnych środków chemicznych – do usunięcia nieczystości wykorzystajcie patent z folią aluminiową. Są dwa sposoby na użycie jej do czyszczenia piekarnika. Pierwszy z nich polega na wycięciu pasów z folii i ułożeniu ich na dnie piekarnika. Następnie musicie uruchomić go w normalnym trybie, a po chwili brud zmieni się w łatwy do usunięcia popiół.

Drugi sposób to uformowanie niewielkiej kulki z folii aluminiowej i wyczyszczenie nią przypalonych miejsc. Pamiętajcie, żeby robić to delikatnie, ponieważ sztywna folia może porysować wnętrze piekarnika.

Inne domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Do wyczyszczenia zabrudzonego piekarnika dobrze sprawdzą się też inne domowe patenty. Piekarnik skutecznie wyczyścicie np. sodą oczyszczoną. Wystarczy posypać nią przypalone resztki jedzenia, a następnie spryskać plamy wodą. Po około godzinie usuńcie papkę i przetrzyjcie powierzchnię szmatką.

Dobrze sprawdzi się też sól, którą należy posypać zabrudzone miejsce i włączyć piekarnik. Gdy zacznie robić się brązowa – od razu musicie go wyłączyć, a po ostygnięciu przetrzeć wnętrze wilgotną szmatką i usunąć sól.