Ile domów, tyle pysznych pomysłów na kotlety schabowe. W zależności od indywidualnych preferencji, mogą być one mocniej lub lżej rozbite, doprawione wieloma aromatycznymi przyprawami lub wręcz przeciwnie - oprószone tylko solą i pieprzem. Usmażone w klasycznej panierce lub np. cieście piwnym. Ta tradycyjna i bardzo lubiana w polskiej kuchni potrawa doczekała się wielu smakowitych wersji, a możliwości jej ciągłego urozmaicania wydają się prawie nieograniczone. Jednak o takim kulinarnym patencie na ulepszenie smaku kotletów schabowych raczej jeszcze nie słyszeliście. 

Kotlety schabowe o wyrazistym smaku i aromacie

Jedna z czytelniczek serwisu przyslijprzepis.pl podzieliła się z nami swoim sprawdzonym sposobem na zrobienie przepysznych kotletów. Co należy zrobić? Do gotujących się ziemniaków, dodać dwa, koniecznie nieobrane ząbki czosnku. Po ugotowaniu kartofli, wystarczy zdjąć z warzywa łupinki, a następnie przecisnąć czosnek przez praskę i natrzeć nim usmażone już kotlety schabowe. Taki ugotowany wcześniej czosnek nada im niezwykłego smaku i aromatu. Z kolei mdłe ziemniaki nabiorą dzięki tej metodzie nieco więcej charakteru.

Jak można urozmaicić smak kotletów schabowych przed smażeniem?

Do schabu rewelacyjnie sprawdza się marynata z majonezu - dzięki temu mięso jest cudownie kruche, miękkie oraz soczyste. Zamiast niego możecie też użyć jogurtu albo kefiru. Świetny smak gwarantuje także namoczenie mięsa przez kilka godzin w mieszance z mleka oraz obranego i rozgniecionego czosnku
Innym sposobem na bardzo smaczne kotlety jest smażenie ich na smalcu. Tłuszcz wieprzowy doskonale podkreśli smak schabu. Zachęcamy też do eksperymentowania z panierką. Zamiast bułki tartej, użyjcie np. pestek słonecznika, zmielonych dowolnych orzechów, rozkruszonych chrupek kukurydzianych albo zblendowanych płatków owsianych

Jakie mięso wybrać na kotlety schabowe?

Zabierając się za przygotowywanie tego pysznego dania, warto wiedzieć, jakie mięso pasuje na kotlety. Schab od strony karczku jest najlepszym wyborem, ponieważ przerosty (białe paski), znajdujące się w każdym kawałku tej części mięsa powodują, że rozbity kotlet nie będzie musiał być długo moczony w marynacie. Będzie bardziej kruchy, delikatniejszy w smaku. Do tego mięsa wystarczy już tylko dobrać ulubione przyprawy, szybką marynatę oraz surówkę i pyszne danie obiadowe ląduje na naszym talerzu.