Tradycyjnie przygotowywanie przecieru pomidorowego za pomocą przecieraka do miękkich warzyw powoli odchodzi do lamusa. Nie będzie potrzebna już gaza czy sitko, aby oddzielić skórki czy pestki od miąższu. Dzięki tej metodzie przerobisz dowolną ilość pomidorów w o wiele krótszym czasie i to z jakim efektem!

Jak zrobić przecier pomidorowy w wyciskarce?

Do jego przygotowania wybieraj zawsze dojrzałe i soczyste odmiany o zwartym miąższu. Pomidory nie mogą nosić znamion rozwijającej się pleśni czy też być nadmiernie obite. To znacznie wpływa na jakość finalnego produktu oraz jego smak. Pomidory śliwkowe, paprykowe czy rzymskie to najlepszy wybór.

Składniki:

  • 8-9 kg dojrzałych pomidorów polnych lub podłużnych,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki soli typu kłodawska do przetworów

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Następnie przekrój na mniejsze kawałki (w przypadku większego otworu wyciskarki możesz wrzucać je w całości).
  3. Wyciśnij sok z pomidorów i czosnku wraz z miąższem używając nakładki o większych oczkach.
  4. Gotową masę dopraw solą. Opcjonalnie dodaj oregano lub zioła prowansalskie.
  5. Tak przygotowany przecier zagotuj przez 30 minut i rozlej w słoiki. Zakręć pokrywki i połóż słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia.

Do czego wykorzystać domowy przecier pomidorowy?

Przecier pomidorowy wekowany na zimę w słoiki doskonale nadaje się nie tylko do klasycznej zupy pomidorowej, ale także jako składnik:

  • sosu do pizzy,
  • pulpetów w sosie pomidorowym,
  • spaghetti,
  • lasagne,
  • gołąbków w sosie pomidorowym,
  • ketchupu,
  • leczo z cukinii i pomidorów,
  • bogracza,
  • sosu barbecue.