Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad lub szybką kolację, dania jednogarnkowe to dobre rozwiązanie. Wśród nich są pożywne gulasze, gęste zupy, potrawki, bigos, łazanki, kasze i smażony ryż z dodatkami, a także zapiekanki. Z przygotowaniem jednogarnkowców poradzi sobie każdy, niezależnie od stopnia zaawansowania w kuchni. Dodatkowo bardzo łatwo tu coś dodać lub odjąć, a smak za każdym razem może być nieco inny. To idealny patent na opróżnienie lodówki przed kolejnymi zakupami.

Zapiekanka gyros - obiad z 1 patelni na 2 dni

Ta zapiekanka jest wyjątkowa z kilku względów. W smaku przypomina nieco lubianą przez wszystkich sałatkę, ale przy okazji was rozgrzeje. Do przygotowania nie potrzebujecie ani piekarnika, ani naczynia żaroodpornego. Sprawdzi się tu patelnia z przykrywką, którą na pewno wszyscy macie w domu. 

Skład dania różni się jednak od sałatki 1 dodatkiem. Jest to makaron, dzięki któremu potrawa będzie bardziej sycąca. Najlepiej nadawać się będą niewielkie kształty, np. kolanka. W zapiekance makaronowej znajdziecie sporo sera. Dzięki niemu i sosowi makaron nie wyschnie. Nawet na następny dzień po podgrzaniu zapiekanka gyros z patelni będzie smaczna. Wypróbujcie to proste i pyszne danie. 

Zapiekanka gyros z makaronem - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g makaronu (polecamy niewielkie, krótkie kolanka lub rurki - mniejsze kształty)
  • 150 g startej na wiórki mozzarelli
  • 1 mała czerwona papryki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula 
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Mięso umyjcie, wykrójcie błony i ewentualne chrząstki, pokrójcie w kostkę. Doprawcie przyprawą gyros, solą i pieprzem, odstawcie na bok.
  3. Pokrójcie cebulę, paprykę i ogórki w drobną kostkę. Kukurydzę odsączcie z zalewy. 
  4. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, zeszklijcie cebulę. Dodajcie doprawionego kurczaka i podsmażcie, aż mięso się zetnie i zmieni kolor. 
  5. Dodajcie na patelnię paprykę i smażcie kolejne 5 minut. Następnie dodajcie kukurydzę i ogórki, wymieszajcie i wygładźcie wierzch. 
  6. Przygotujcie sos: wymieszajcie jogurt z majonezem, keczupem oraz szczyptą pieprzu i soli. 
  7. Połowę sosu wyłóżcie na wierzch zapiekanki. Następnie wyłóżcie na sos odsączony ugotowany makaron i resztę sosu. Posypcie mozzarellą.
  8. Przykryjcie patelnię i duście pod przykryciem ok. 25 minut  na małym ogniu