Puszysty i kleisty ryż z pewnością jest wyznacznikiem dobrej kuchni chińskiej czy koreańskiej. Tak porcja ziaren jest serwowana z mnóstwem przystawek, które uzupełniają smak ryżu. U nas jest to przeważnie dodatek do zupy pomidorowej, gołąbków czy ryż z jabłkami na słodko. Bez względu na to, czy jesteście jego fanami, czy też nie, czy wiecie o tym, że w ryżowarze można zrobić także chleby i desery? Najlepszym przykładem jest mój sernik, który robię już przynajmniej drugi raz w tym miesiącu. Prosty, puszysty i bez spodu. Teraz i wy możecie taki zrobić w ryżowarze z Lidla, który jest znacznie tańszy od tych dostępnych na rynku.

Ryżowar SilverCrest z Lidla - dlaczego go polubiłam?

Nie ukrywam, że jestem miłośniczką kuchni koreańskiej. Co 2-3 miesiące nastawiam nową kiszonkę - kimchi, które serwuję na ostro. Do tego duszone mięso albo ryba. Ale nie zapominam o ryżu. Już dawno zrezygnowałam z tego w woreczkach. W ryżowarze z Lidla paruję ryż tak, aby był pulchny i ciepły. Funkcja utrzymywania ciepła jest bardzo przydatna, gdy nie wszyscy jemy w tym samym czasie. Sprzęt ma także funkcję gotowania na parze, co z pewnością sprzyja przygotowywaniu potraw, bez utraty witamin i minerałów.

Wielu zadowolonych klientów wspomina go na stronie Lidl.pl:

Poręczny produkt. Idealny dla 4 osób. Ryż nie przykleja się do dna. Gotowy szybko i zawsze doskonały ryż. Zużywa mało energii.

Urządzenie do gotowania ryżu zostało dostarczone w uzgodnionym terminie dostawy oraz było starannie i odpowiednio zapakowane. Jest to ładne elektryczne urządzenie do gotowania ryżu, którego można używać z przejrzystą instrukcją. Nie próbowałem jeszcze części parowej. Stosunek ceny do jakości jest dobry. Krótko mówiąc, jestem z niego zadowolony i zdecydowanie polecam!

Urządzenie do gotowania ryżu mam od kilku lat, a teraz kupiłam je synowi, ułatwia pracę, ryż zawsze jest w sam raz i pozostaje ciepły tak długo, jak tego potrzebuję.

sernik bez spodu w ryżowarze?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20puszysty%20sernik%20bez%20spodu%20w%20ry%C5%BCowarze?">Jak zrobić puszysty sernik bez spodu w ryżowarze?

Pyszny i delikatny deser zrobiony w ryżowarze, to było dla mnie wyzwanie. Sądziłam, że będzie to jedynie ryż na słodko z dodatkiem mleczka kokosowego a'la sticky rice z Tajlandii. Jednak okazało się, że zrobiłam w nim także sernik, który pachnie wanilią i jest bardzo puszysty. Nie muszę włączać piekarnika, ani ustawiać garnka z gorącą wodą, aby "uparować" klasyczny deser. Wypróbujcie mój przepis na sernik robiony w ryżowarze.

Składniki:

  • 250 g sera mielonego,
  • 80 g cukru,
  • ekstrakt waniliowy - 2-3 krople,
  • 2 duże jajka,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka.

Przygotowanie:

  1. Ser dokładnie miksujemy w mikserze tak, aby był kremowy i puszysty.
  2. Następnie ubijamy żółtka na kogel-mogel wraz z cukrem i esencją waniliową.
  3. Do sera dodajemy mleko oraz puszystą masę z żółtek. Powinna być biała po ubiciu.
  4. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę - możecie dodać szczyptę soli.
  5. Przesiewamy do masy serowej mąkę i stopniowo mieszamy z dodawaną pianą z białek.
  6. Po wymieszaniu masy, smarujemy tłuszczem wnętrze ryżowaru.
  7. Wlewamy masę i nastawiamy na opcję gotowania białego ryżu.
  8. Czas ustawiamy tak, aby wynosił 40 minut - ponownie włączamy program w trakcie gotowania.
  9. Następnie wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem.