Pasztet w słoiku nie jest popularnym specjałem, zazwyczaj ludzie decydują się na zakup tego w puszkach. Jeśli jednak zrobicie go samodzielnie w domu – będzie smakować znacznie lepiej. Domowa wątrobianka sprawdzi się świetnie jako dodatek do chleba. Ta pasta kanapkowa zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wykorzystajcie jeden prosty trik, a nie będziecie mieć żadnego problemu z rozsmarowaniem tego specjału także w sytuacji, kiedy dopiero co wyjmiecie go z lodówki.

Patent na domowy pasztet w słoiku

Pasztet w słoiku możecie przygotować z wątróbki drobiowej zmieszanej z wątróbką wieprzową. Wyjdzie też pyszny, jeśli  zrobicie go z kurczaka, drobiu, kaczki lub indyka. Żeby dobrze rozsmarowywał się na chlebie – dodajcie do niego olej rzepakowy zamiast masła. Z kolei jeśli jesteście miłośnikami mięsnych smaków – możecie użyć smalcu.

Pasztet ze słoika najlepiej będzie smakować podany ze świeżym, domowym pieczywem. Doskonałym dodatkiem do niego będą również ogórki kiszone lub konserwowe oraz świeże warzywa, takie jak np. pomidor, rzodkiewka czy szczypiorek.

Przepis na wątrobiankę w słoiku

Potrzebne składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 500 g wątróbki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 6 listków laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie wątróbkę, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Włóżcie ją do garnka i zalejcie wrzątkiem (cała musi znaleźć się pod wodą).
  3. Po ok. 1 minucie (gdy wątróbka zmieni swój kolor) wylejcie wodę, odsączcie mięso i ponownie zalejcie wrzątkiem.
  4. Garnek z wątróbką ustawcie na ogniu i parzcie w ok. 90 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Zbierajcie w tym czasie łyżką cedzakową pianę, która pojawi się na powierzchni.
  5. Następnie obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  6. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie czosnek i cebulę, a także odrobinę soli i smażcie na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  7. Dodajcie wątróbkę, majeranek, gałkę muszkatołową, liście laurowe. Całość wymieszajcie i smażcie przez kolejne 2 minuty.
  8. Zdejmijcie patelnię z ognia i odstawcie do wystygnięcia. Pamiętajcie również, by wyjąć z niej liście laurowe.
  9. Zawartość patelni przełóżcie do garnka i zblendujcie na gładką masę.
  10. Doprawcie solą, dodajcie pieprz i zielem angielskim, a następnie dokładnie wymieszajcie.
  11. Gotowy pasztet przełóżcie do słoików i włóżcie do lodówki na minimum 4 godziny.