Zanim zaczniecie piec, zaopatrzcie się w dobrej jakości składniki. Produkty takie jak cynamon, wanilia i miód są niestety dość często podrabiane. Nie warto na nich oszczędzać. Najlepszym wyborem będzie cynamon cejloński o charakterystycznym, zwartym skręcie laski. W przypadku wanilii doskonałym wyborem będzie wanilia z Madagaskaru – jej ziarenka są pełne mocy. Natomiast miód polecamy wybierać z mniejszych, lokalnych pasiek – ten zakupiony w promocji z supermarketu może okazać się sztuczny, czyli bez smaku i wartości odżywczych. Jakościowe przyprawy o wiele lepiej będą zachowywać się też w trakcie gotowania i pieczenia, a tym samym zmniejszą ryzyko kulinarnej wpadki.

Cynamonowe gwiazdki

Kruche, cynamonowe gwiazdki najlepiej smakują ze słodką, zapieczoną pianką-lukrem. Wygląda jak polewa, a to babciny sposób na pyszną dekorację. Jeśli po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą lekko miękkie – dokładnie takie mają być, bo stwardnieją później. 

Składniki: 

  • 3 białka
  • 1 szczypta soli
  • 200 g cukru drobnego kryształ
  • 350 g mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 175 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Ubijamy 2 białka z solą, następnie dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy.
  2. Dorzucamy mielone migdały, przyprawy i wlewamy sok z cytryny.
  3. Całość zagniatamy, masa może być lekko klejąca.
  4. Schładzamy ją w lodówce 30 minut.
  5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, wycinamy nasze gwiazdki.
  6. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bardzo dokładnie mieszamy 1 białko z cukrem pudrem – lukier ma być gęsty – dekorujemy nim gwiazdki i pozostawiamy je do wysuszenia na całą noc.
  8. Pieczemy ok. 6 min. w 200°C. Studzimy na kratce.

Świąteczne rogaliki cynamonowe

Wypełnione serem, pyszne świąteczne rogaliki cynamonowe, które zachwycają wyglądem. Wszystko za sprawą dwukolorowego ciasta. Jest nieco czasochłonne, ale efekt wynagradza cały włożony trud w przygotowanie. Polecamy nie korzystać z gotowych mas sernikowych, a dodatkowo eksperymentować z dodatkami do nadzienia np. ziarnami wanilii czy miodem - to będą przesłodkie ciasteczka mikołajkowe.

Bombki cynamonowe 

Nie tylko cieszą oko, ale przede wszystkim pysznie smakują. Do najlepsze, jadalne ozdoby na choinkę. W dniu św. Mikołaja można podać je ze szklanką mleka, a na pewno każdy z domowników będzie zadowolony. Ozdabiać można je według własnego uznania - lukrem królewskim czy pisakami do ciasteczek.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • do dekoracji - lukier królewski lub pisaki

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta: cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, masło i miód.
2. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła (dowolnej wielkości). U mnie średnica nieco większa niż szklanki. W każdym kole dodatkowo robimy mały otwór, który będzie służył do przewleczenia wstążki.
4. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone studzimy, a następnie dowolnie dekorujemy lukrem.
5. Lukier otrzymałam ucierając białko. Do białka dodałam około 5 łyżek cukru pudru, ale wszystko zależy od wielkości białka. Na koniec dodałam szczyptę czerwonego barwnika.
Lukier przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy bombki:). Gdy zastygnie przewlekamy każdą bombkę kokardką.

Ciasteczka gnieciuszki cynamonowe z jabłkami

Nie musimy mieć specjalnych umiejętności cukierniczych czy dekoratorskich, aby zrobić najlepsze ciasteczka mikołajkowe. Te ciasteczka - gnieciuchy - nie należą do najpiękniejszych, ale kuszą cynamonowo-jabłkowym nadzieniem. Uwaga - jeśli nie lubicie rodzynek, możecie zamienić je np. na suszoną żurawinę.

Składniki:

  • 250 ml wody
  • pół kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dodatki:
  • 1 duże jabłko
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy jedną szklankę mąki i energicznie rozcieramy grudki.
  2. Do wystudzonej masy dodajemy jedno jajko i drugą szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części.
  3. Jabłko obieramy kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki, sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
  4. Jedno ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy jabłka, przykrywamy drugim cienko rozwałkowanym ciastem, dociskamy.
  5. Placek kroimy na mniejsze, takie pięciocentymetrowe kawałki. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor.

Miódki z lukrem

Mięciutkie drożdżowe ciacha miódki polane domowym lukrem i posypane skórką pomarańczową to prawdziwy specjał. Takich puchatych słodkości nie odmówi żaden Mikołaj ani żadna Mikołajka.

Składniki (na 40 ciastek):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 250 g masła 
  • domowy lukier z soku z cytryny i cukru pudru
  • skórka pomarańczowa do posypania ciasteczek 

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyjcie ze śmietanką i 1 łyżeczką cukru, następnie pozostawcie na 30 min w ciepłym miejscu.
  2. Wymieszajcie mąkę z pozostałą ilością cukru, dodajcie wyrośnięte drożdże, żółtka, cynamon, rozpuszczone i wystudzone masło. 
  3. Składniki dokładnie wymieszajcie i całość włóżcie na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia wymieszajcie przygotowane ciasto. 
  5. Z masy uformujcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  6. Ułóżcie je w formie (29x39) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczcie ok. 30 min (180 st. C). 
  8. Po ostygnięciu ciastek polejcie je domowym lukrem i ozdóbcie skórką pomarańczową.