Zanim zaczniecie piec, zaopatrzcie się w dobrej jakości składniki. Produkty takie jak cynamon, wanilia i miód są niestety dość często podrabiane. Nie warto na nich oszczędzać. Najlepszym wyborem będzie cynamon cejloński o charakterystycznym, zwartym skręcie laski. W przypadku wanilii doskonałym wyborem będzie wanilia z Madagaskaru – jej ziarenka są pełne mocy. Natomiast miód polecamy wybierać z mniejszych, lokalnych pasiek – ten zakupiony w promocji z supermarketu może okazać się sztuczny, czyli bez smaku i wartości odżywczych. Jakościowe przyprawy o wiele lepiej będą zachowywać się też w trakcie gotowania i pieczenia, a tym samym zmniejszą ryzyko kulinarnej wpadki.
Cynamonowe gwiazdki
Kruche, cynamonowe gwiazdki najlepiej smakują ze słodką, zapieczoną pianką-lukrem. Wygląda jak polewa, a to babciny sposób na pyszną dekorację. Jeśli po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą lekko miękkie – dokładnie takie mają być, bo stwardnieją później.
Składniki:
- 3 białka
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru drobnego kryształ
- 350 g mielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 175 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Ubijamy 2 białka z solą, następnie dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy.
- Dorzucamy mielone migdały, przyprawy i wlewamy sok z cytryny.
- Całość zagniatamy, masa może być lekko klejąca.
- Schładzamy ją w lodówce 30 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, wycinamy nasze gwiazdki.
- Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bardzo dokładnie mieszamy 1 białko z cukrem pudrem – lukier ma być gęsty – dekorujemy nim gwiazdki i pozostawiamy je do wysuszenia na całą noc.
- Pieczemy ok. 6 min. w 200°C. Studzimy na kratce.
Świąteczne rogaliki cynamonowe
Wypełnione serem, pyszne świąteczne rogaliki cynamonowe, które zachwycają wyglądem. Wszystko za sprawą dwukolorowego ciasta. Jest nieco czasochłonne, ale efekt wynagradza cały włożony trud w przygotowanie. Polecamy nie korzystać z gotowych mas sernikowych, a dodatkowo eksperymentować z dodatkami do nadzienia np. ziarnami wanilii czy miodem - to będą przesłodkie ciasteczka mikołajkowe.
Bombki cynamonowe
Nie tylko cieszą oko, ale przede wszystkim pysznie smakują. Do najlepsze, jadalne ozdoby na choinkę. W dniu św. Mikołaja można podać je ze szklanką mleka, a na pewno każdy z domowników będzie zadowolony. Ozdabiać można je według własnego uznania - lukrem królewskim czy pisakami do ciasteczek.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- do dekoracji - lukier królewski lub pisaki
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta: cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, masło i miód.
2. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła (dowolnej wielkości). U mnie średnica nieco większa niż szklanki. W każdym kole dodatkowo robimy mały otwór, który będzie służył do przewleczenia wstążki.
4. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone studzimy, a następnie dowolnie dekorujemy lukrem.
5. Lukier otrzymałam ucierając białko. Do białka dodałam około 5 łyżek cukru pudru, ale wszystko zależy od wielkości białka. Na koniec dodałam szczyptę czerwonego barwnika.
Lukier przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy bombki:). Gdy zastygnie przewlekamy każdą bombkę kokardką.
Ciasteczka gnieciuszki cynamonowe z jabłkami
Nie musimy mieć specjalnych umiejętności cukierniczych czy dekoratorskich, aby zrobić najlepsze ciasteczka mikołajkowe. Te ciasteczka - gnieciuchy - nie należą do najpiękniejszych, ale kuszą cynamonowo-jabłkowym nadzieniem. Uwaga - jeśli nie lubicie rodzynek, możecie zamienić je np. na suszoną żurawinę.
Składniki:
- 250 ml wody
- pół kostki margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- dodatki:
- 1 duże jabłko
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy jedną szklankę mąki i energicznie rozcieramy grudki.
- Do wystudzonej masy dodajemy jedno jajko i drugą szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części.
- Jabłko obieramy kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki, sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
- Jedno ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy jabłka, przykrywamy drugim cienko rozwałkowanym ciastem, dociskamy.
- Placek kroimy na mniejsze, takie pięciocentymetrowe kawałki. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor.
Miódki z lukrem
Mięciutkie drożdżowe ciacha miódki polane domowym lukrem i posypane skórką pomarańczową to prawdziwy specjał. Takich puchatych słodkości nie odmówi żaden Mikołaj ani żadna Mikołajka.
Składniki (na 40 ciastek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 250 g masła
- domowy lukier z soku z cytryny i cukru pudru
- skórka pomarańczowa do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyjcie ze śmietanką i 1 łyżeczką cukru, następnie pozostawcie na 30 min w ciepłym miejscu.
- Wymieszajcie mąkę z pozostałą ilością cukru, dodajcie wyrośnięte drożdże, żółtka, cynamon, rozpuszczone i wystudzone masło.
- Składniki dokładnie wymieszajcie i całość włóżcie na noc do lodówki.
- Następnego dnia wymieszajcie przygotowane ciasto.
- Z masy uformujcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Ułóżcie je w formie (29x39) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczcie ok. 30 min (180 st. C).
- Po ostygnięciu ciastek polejcie je domowym lukrem i ozdóbcie skórką pomarańczową.
Komentarze