Zakwas na barszcz mojej roboty jest już tak intensywny w smaku, że i burakom niewiele już potrzeba. Są one zwykle tak pyszne i intensywne w smaku, że zjadam je przeważnie bez dodatków, na raty. Rodzina jednak jest nieprzyzwyczajona do jedzenia takich kiszonek prosto ze słoika i często domaga się innych dań z kiszonych buraczków. Kulinarne życzenie bliskich jest moim rozkazem. Kiszone buraczki przerabiam z przyjemnością. 

Co zrobić z burakami po zakwasie?

Grzechem byłoby nie wykorzystać chrupiących buraczków z zakwasu na inne sposoby. Takie buraki wyciskam np. na sok, a pulpę dodaję np. do koktajli warzywnych lub kotletów z ryżu lub z soczewicy. Doprawiam takie kotleciki przyprawą do kotletów mielonych lub majerankiem i tymiankiem i mam 2 kolejne dania tanim kosztem - z odzysku. Kiszone buraki są też świetnym dodatkiem do kanapek i wrapów. Wystarczy drobniej je pokroić. Nadają się też do podania z dipami na imprezę - zamiast krakersów. Kawałeczki możecie też nabić np. na wykałaczki, na przemian z oliwkami i białym łagodnym serem. 

Ukiszone buraczki są też doskonałą bazą dla wielu sałatek i surówek. Lubię je łączyć np. z ugotowaną ciecierzycą ze słoika, kiszonymi ogórkami i natką pietruszki. Taka sałatka nie wymaga już nawet sosu. Potrzebuje jedynie odrobiny dobrej oliwy i czarnego pieprzu. Lubię robić ją sobie np. na wyjazd, jako prowiant - jest bardzo sycąca. 

Surówka z kiszonych buraków z pestkami słonecznika 

Ostatnio bardzo lubię robić surówkę z kiszonych buraków. A że mam je idealnie ukiszone, z dużą ilością czosnku i dodatkiem chrzanu, wystarczy podkręcić je kilkoma niedrogimi, pomysłowymi dodatkami. Naszą ulubioną domową surówkę robię z dodatkiem jabłka, cebuli (koniecznie cukrowej lub czerwonej, żółta jest zbyt ostra) i prażonych ziaren słonecznika. Dają one surówce dodatkowe chrupnięcie i łagodzą nieco smak całej kompozycji. A przy okazji są źródłem cennego tłuszczu, dzięki któremu witaminy lepiej się wchłaniają. Same zalety, żadnych wad. Składniki znajdziecie w każdym sklepie i lokalnym warzywniaku. 

Surówka z buraków po zakwasie - przepis 

Składniki:

  • 400 g kiszonych buraków z zakwasu
  • 1 duże jabłko
  • 1 cukrowa lub czerwona cebula
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka świeżo posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Uprażcie ziarna słonecznika na suchej patelni, aż zmienią kolor. Uważajcie, by ich nie przypalić. Odstawcie do wystygnięcia. 
  2. W międzyczasie obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, odstawcie na bok.
  3. Obierzcie jabłko i zetrzyjcie je na grubych oczkach do miski. Buraki z zakwasu drobno posiekajcie lub zetrzyjcie (najlepiej malakserem), dodajcie do miski z jabłkiem. 
  4. Wymieszajcie buraczki i jabłko z cebulą, słonecznikiem, posiekanym szczypiorkiem i oliwą. Doprawcie pieprzem do smaku. Sól jest zbędna - buraczki z zakwasu są wystarczająco słone.