Dobierając odpowiednie składniki jadłospisu, możecie wpłynąć na swoje zdrowie. Jeśli postawicie na produkty z dużą wartością odżywczą, zadbacie o swój organizm i unikniecie niektórych dolegliwości. Pestki dyni to jeden z dodatków, który naprawdę warto spożywać. Można kupić je w formie suszonej, jak i w łupinkach – surowe lub lekko uprażone. Tłoczony jest z nich również olej.

Dobroczynne właściwości pestek dyni

Pestki dyni są nie tylko smaczne, ale też zdrowe – zawierają witaminę E, C, A, K, a także cenne minerały, takie jak: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas oraz fosfor. W swoim składzie posiadają też kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone, które korzystnie wpływają na organizm.

Jedzenie pestek dyni może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu cholesterolu oraz normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego. Pozytywnie działa to również na układ krążenia. Dodatkowo wzmacniają one odporność organizmu, korzystnie wpływają na układ moczowy u mężczyzn (zapobiegają przerostowi gruczołu krokowego), regulują także pracę jelit. Poprawiają również kondycję skóry i włosów.

W jakiej postaci przyjmować pestki dyni?

Pestki dyni idealnie sprawdzą się jako chrupiąca przekąska, można je też dodawać do zup, sałatek, deserów i muesli. Zrobicie z nich także domową granolę, nadają się jako składnik ciast zamiast orzechów (lub w połączeniu z nimi).

Unikać powinny ich jednak osoby, które się odchudzają, ponieważ są one dość kaloryczne – wartość energetyczna pestek dyni wynosi ok. 559 kcal/100 g.