Nasiona chia stają coraz bardziej popularne w naszym kraju, przestały być już jedynie egzotyczną ciekawostką. Te drobinki to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, ale nie tylko. 

Cenne właściwości nasion chia

Nasiona chia zawierają dużą ilość błonnika, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Poprzez swoje właściwości pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego oraz układu krążenia i serca. Regularne spożycie tych drobinek poprawia też kondycję skóry.

Ziarenka chia wspomagają pracę mózgu, koncentrację oraz pamięć. Spowalniają również procesy demencji, wzmacniają wzrok i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, miażdżycy i chorobie wieńcowej. Obniżają także poziom złego cholesterolu. Te nasionka są również skarbnicą wapnia, które odpowiada za mocne kości i zęby.

W jakiej formie spożywać te drobinki?

Nasiona chia możecie dodawać całe lub zmielone do musli, sałatek, wypieków oraz jogurtów. Namoczone w wodzie lub soku sprawdzą się także jako naturalny zagęszczacz do zup lub zamiennik jajka – drobinki mają zdolność wchłaniania cieczy i w ten sposób tworzy się z nich żel.

Po namoczeniu nasiona chia pęcznieją i lekko miękną, dlatego dobrze jest robić to przez ok. 2 godziny w proporcji 1:10 z wodą lub mlekiem roślinnym. Jest to najlepszy sposób na wydobycie z nich cennych minerałów i witamin. Ułatwia to także ich trawienie. Pamiętajcie jednak, żeby nie spożywać ich w nadmiernej ilości, ponieważ mogą wywołać zaparcia lub biegunki. Przyjmuje się, że dziennie można zjadać 1-2 łyżki nasion chia.