Wśród składników potrzebnych do wykonania przepisu pojawia się miód. Jeśli macie akurat na stanie "brudny", oblepiony od środka miodem słój, będzie on tutaj idealny. Jeśli wykorzystujecie taki słoik, dodajcie do niego jeszcze tylko jedną niepełną łyżeczkę miodu. Dzięki takiemu patentowi nie musicie myć lepiącego się słoika, wyrzucać go ani wygrzebywać z niego resztek. Jeśli macie tylko czyste słoiki, każdą z kiszonek przyprawcie 2 łyżeczkami miodu. Rozpuści się on w trakcie potrząsania słoikiem i fermentacji. Wraz z łodygami możecie ukisić liście – one też są jadalne i bardzo smaczne. 

Kiszony seler naciowy - przepis 

Składniki:

  • 8-10 łodyg selera naciowego
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki niejodowanej soli kamiennej
  • sok z 1 cytryny
  • chłodna przegotowana woda do wypełnienia słoików

Sposób przygotowania: 

  1. Łodygi selera naciowego pokrójcie w plasterki o grubości 0,5 cm, rzodkiewki na połówki i przełóżcie je po równo do 2 dużych słoików;
  2. Podlejcie warstwę warzyw miodem, sokiem z cytryny, dodajcie też rozgnieciony czosnek i sól (na każdy duży słój 1 łyżeczkę);
  3. Zalejcie zimną wodą tak, by poziom zalewy przykrył selera i dodatki. Wymieszajcie drewnianą łyżką. Zakręćcie starannie słoiki i potrząśnijcie nimi do wymieszania składników;
  4. Słoiki ustawcie na kilka dni w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Im cieplej, tym szybciej się ukiszą.

Kiszony seler naciowy - wskazówki i inspiracje

W międzyczasie sprawdzajcie stan fermentacji i przyklepujcie drewnianą łyżką selera do dna słoika. Kiszonka powinna być gotowa w 3-5 dni. W chłodniejsze dni kiszenie może zająć do 10 dni. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, na dno słoika, przed włożeniem do niego łodyg z selera, wlejcie kilka łyżek soku spod ogórków lub kiszonej kapusty. Aby zabezpieczyć się przed wyciekiem płynu, postawcie słoiki na talerzu lub w półmisku. W międzyczasie, podczas kiszenia, możecie odgazowywać kiszonkę – delikatnie odkręcając słoik i wypuszczając z niego powietrze.

Kiszony seler naciowy możecie też przygotować w innych wariantach. Będzie z zewnątrz wyglądał pięknie zwłaszcza w połączeniu z różowym pieprzem. Pasuje również do większych ilości czosnku, liści laurowych, imbiru, chrzanu i baldachimów kopru.

Źródło: Hajduczeknaturalnie.pl