Do racuchów doskonale pasować będzie rabarbar. To warzywo, które wyjątkowo możecie potraktować jak owoc. Kwaskowaty smak łodyg przełamie słodycz ciasta, a ich chrupkość będzie ciekawym kontrastem dla puszystych "obłoczków" z cukrem pudrem prosto z patelni. Jeśli nie lubicie rabarbaru, możecie go pominąć. Pulchnym racuchom bez dodatków również niczego nie brakuje. Jak zrobić pulchne racuchy z rabarbarem?
Szybkie i łatwe babcine racuchy z rabarbarem - przepis
Składniki (na 20 dużych racuchów):
- 2,5 szklanki tortowej mąki pszennej
- 2 szklanki kefiru
- 250 g łodyg rabarbaru
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania racuchów
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyjcie, obierzcie z twardych włókien, wysuszcie, pokrójcie w cienkie plasterki i przełóżcie do miseczki. Dodajcie 1 łyżkę cukru i wymieszajcie;
- Przesypcie mąkę do miski, dodajcie kefir, jajka, pozostałe 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i sodę. Wymieszajcie, najlepiej rózgą lub trzepaczką do wymieszania składników;
- Do ciasta dodajcie rabarbar i wymieszajcie;
- Na patelni rozgrzejcie olej i nałóżcie na nią łyżką lub chochelką porcje ciasta - tyle, ile lubicie. Racuchy smażcie z obu stron do zarumienienia;
- Gotowe pulchne racuchy odsączcie z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku;
- Podawajcie jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.
To najbardziej klasyczna i najpopularniejsza forma podania. Opcjonalnie, możecie też podać je bez cukru lub polać karmelem.
Pulchne racuchy - jak sprawić, by były jak chmurki?
Jeśli chcecie, by wasze racuchy były jeszcze pulchniejsze, zamiast dodawać do ciasta całe jajko, dodajcie tylko żółtko, a następnie białka ubite razem z cukrem na sztywno. Dzięki temu masa stanie się "napowietrzona" i puszysta. Placki wyjdą wyjątkowo pulchne. Innym sprawdzonym trikiem jest dodanie do masy odrobiny budyniu w proszku. Obecna w nim skrobia pod wpływem ciepła i wilgoci sprawi, że ciasto będzie miało gładszą konsystencję.
Komentarze