Do racuchów doskonale pasować będzie rabarbar. To warzywo, które wyjątkowo możecie potraktować jak owoc. Kwaskowaty smak łodyg przełamie słodycz ciasta, a ich chrupkość będzie ciekawym kontrastem dla puszystych "obłoczków" z cukrem pudrem prosto z patelni. Jeśli nie lubicie rabarbaru, możecie go pominąć. Pulchnym racuchom bez dodatków również niczego nie brakuje. Jak zrobić pulchne racuchy z rabarbarem? 

Szybkie i łatwe babcine racuchy z rabarbarem - przepis

Składniki (na 20 dużych racuchów):

  • 2,5 szklanki tortowej mąki pszennej
  • 2 szklanki kefiru 
  • 250 g łodyg rabarbaru
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania racuchów

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyjcie, obierzcie z twardych włókien, wysuszcie, pokrójcie w cienkie plasterki i przełóżcie do miseczki. Dodajcie 1 łyżkę cukru i wymieszajcie;
  2. Przesypcie mąkę do miski, dodajcie kefir, jajka, pozostałe 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i sodę. Wymieszajcie, najlepiej rózgą lub trzepaczką do wymieszania składników;
  3. Do ciasta dodajcie rabarbar i wymieszajcie;
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i nałóżcie na nią łyżką lub chochelką porcje ciasta - tyle, ile lubicie. Racuchy smażcie z obu stron do zarumienienia;
  5. Gotowe pulchne racuchy odsączcie z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku;
  6. Podawajcie jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem. 

To najbardziej klasyczna i najpopularniejsza forma podania. Opcjonalnie, możecie też podać je bez cukru lub polać karmelem. 

Pulchne racuchy - jak sprawić, by były jak chmurki? 

Jeśli chcecie, by wasze racuchy były jeszcze pulchniejsze, zamiast dodawać do ciasta całe jajko, dodajcie tylko żółtko, a następnie białka ubite razem z cukrem na sztywno. Dzięki temu masa stanie się "napowietrzona" i puszysta. Placki wyjdą wyjątkowo pulchne. Innym sprawdzonym trikiem jest dodanie do masy odrobiny budyniu w proszku. Obecna w nim skrobia pod wpływem ciepła i wilgoci sprawi, że ciasto będzie miało gładszą konsystencję.