Oprócz jabłek właściwie nic już do tego deseru nie musicie kupować. To prosta szarlotka dla oszczędnych i tych, którzy nie lubią przepracowywać się w kuchni. Pozostałe składniki najprawdopodobniej macie w domu. Zagniatanie kruchego ciasta na spód odpada. Wszystko, cała jabłkowa masa z dodatkami, piecze się razem. Tej prostej szarlotki niczym nie przekładamy. Nie robimy w cieście warstw. Gotową masę wystarczy po prostu przełożyć do formy i upiec. Z deserem poradzi sobie nawet nastolatek - to dobre ciasto dla początkujących.
Nie szarlotka z bułką tartą, a co innego
Szarlotka sypana z bułką tartą to zupełnie co innego, niż nasza. W tradycyjnej sypanej szarlotce z dodatkiem bułki tartej suche składniki (mąkę, bułkę i proszek do pieczenia) miesza się widelcem i z połowy mieszanki usypuje spód, a następnie przekłada plasterkami surowych jabłek, podsypując je cukrem waniliowym i cynamonem. Całość trzeba starannie ugnieść w formie, a wierzch podsypać 2. połową suchej masy i obłożyć kawałkami masła. Zapewni ono ciastu wilgotność.
Do naszej szarlotki na bułce, mąka i zrobione z niej ciasto (jakiekolwiek, czy ciasto kruche, półkruche czy sypane) nie są potrzebne. Odrobina sypkiej bułki będzie potrzebna tylko do podsypania blaszki. Masa będzie równie zwarta, a przy tym jednolita dzięki nasiąkniętym w gorącym mleku bułkach. Wiele osób stosuje ten trik, przygotowując klasyczne kotlety mielone. Dzięki namoczonej w wodzie lub w mleku bułce masa jabłkowa jest delikatniejsza i lżejsza. Ciasto zachowuje też konsystencję. Dodatkowym spoiwem będą tutaj białka ubite na sztywną pianę.
Prosta szarlotka na czerstwych bułeczkach - przepis
Składniki (na okrągłą tortownicę ok. 24 cm lub prostokątną formę ok. 20 x 27 cm):
- 1,5 kg jabłek na szarlotkę (szara reneta, ewentualnie ligol, McIntosh, antonówki lub sztetyny)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1,5 l gorącego mleka
- 6 czerstwych bułek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżeczki cynamonu (tyle, ile lubicie)
- bułka tarta do podsypania formy
- tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Zalejcie bułki gorącym mlekiem i odłóżcie na ok. kwadrans do nasiąknięcia.
- W międzyczasie umyjcie, obierzcie i poszatkujcie drobno jabłka. Rozdzielcie żółtka i białka.
- Bułki odciśnijcie i przełóżcie do osobnej miski. Zachowajcie mleko, w którym się moczyły Dodajcie żółtka, jabłka, cukier, cynamon i sodę. Wyróbcie na jednolitą masę. Gotowa masa powinna być dość zwarta i lekko kleista. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajcie odrobinę mleka spod bułek i wyróbcie ponownie.
- Ubijcie białka na sztywno i delikatnie wmieszajcie je do masy jabłkowej - tylko do połączenia składników, nie za długo.
- Wysmarujcie formę tłuszczem i posypcie bułką tartą. Przełóżcie do niej ciasto. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Komentarze