Płatki owsiane to doskonała baza do wielu kotletów i placków. Znamy je najlepiej z przepisów na słodkie placuszki czy śniadaniowych owsianek, ale sprawdzą się doskonale również w daniach obiadowych. Dlaczego warto na stałe włączyć je do swojego menu?
Płatki owsiane - dlaczego to taki świetny produkt?
Płatki owsiane, poza tym, że są tanie, wszechstronne i wydajne, są też wysoko odżywcze. Polecamy zwłaszcza płatki owsiane górskie - są one większe i mniej przetworzone niż błyskawiczne. Są one wspaniałym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Po ugotowaniu mają wciąż niski indeks glikemiczny, a zatem pomagają też unormować poziom glukozy we krwi - po ich zjedzeniu jej poziom we krwi wzrasta stopniowo, nie gwałtownie. Na płatki owsiane powinny uważać jednak osoby z cukrzycą - moczone lub gotowane długo owsianki nie są dla nich wskazane. Płatki zawierają też beta-glukany, które pomagają normować gospodarkę węglowodanową i lipidową (zmniejszyć poziom cholesterolu).
Są one ponadto sycące i zapewniają wolno uwalniającą się energię - w 100 g płatków owsianych znajduje się koło 370-380 kcal.
Kotlety z płatków owsianych - przepis podstawowy
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 1 średnia cebula
- 1-2 jaja
- 1 łyżka tłuszczu (masła, smalcu lub oleju)
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia
- Opcjonalnie: 3 łyżki startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Płatki wrzućcie do wrzącej, osolonej wody i gotujcie przez 3 minuty;
- Przestudźcie, wymieszajcie z jajkami;
- Podsmażcie cebulę i dodajcie ją do płatków. Dodajcie też natkę pietruszki i ewentualnie ser;
- Doprawcie masę na kotlety z płatków owsianych solą i pieprzem;
- Uformujcie kotlety, obtoczcie w bułce tartej i usmażcie.
Z czym łączyć kotlety z płatków owsianych?
Potraktujcie ten przepis jako bazę. Do masy na kotlety możecie dodać również przesmażone pieczarki, cukinię lub marchewkę startą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody. Do środka nadają się też liście szpinaku, papryka, starta brukselka, brokuły i wszystko to, co zalega wam w lodówce, w tym również kawałki wędlin czy pokrojona w niewielkie kawałki kiełbaska.
Kotlety z płatków owsianych będą pasować doskonale do sosu pomidorowego, grzybowego, czosnkowego lub jogurtowo-ogórkowego z koperkiem. Podawajcie je do kiszonych buraczków, ogórków lub kapusty. Kwaśne surówki będą ciekawym kontrastem dla łagodnych w smaku kotletów.
Doskonałym pomysłem będzie dodanie do masy podsmażonego, wytopionego boczku pokrojonego na drobne kawałeczki. Wtedy zrezygnujcie już z sera. Mięsny tłuszcz sprawi, że kotlety z płatków owsianych pozostaną w środku wilgotne. Eksperymentować możecie również z przyprawami. Po dodaniu do przepisu podstawowego kminu rzymskiego, słodkiej i ostrej papryki, kolendry i odrobiny cynamonu powstanie bezmięsna, śródziemnomorska wersja "kofty". Możecie je usmażyć na patelni grillowej lub upiec.
Komentarze