Kawa z dodatkiem cukru i mleka to kaloryczny napój, który stawia na nogi każdego kawosza. Jeżeli lubicie słodką kawę, ale również chcecie pozbyć się oponki na brzuchu, lepiej zrezygnować z tego słodzidła, a także z dodatku klasycznego krowiego mleka. Dobrym zamiennikiem zwykłego mleka będzie to bez laktozy, które jest znacznie słodsze w smaku niż tradycyjne. A co z osobami, które piją kawę bez mleka, ale ją słodzą? Zobaczcie, jak można urozmaicić smak i właściwości tego napoju, nie używając cukru.
Wartości odżywcze syropu klonowego
Dodatkiem, który wam proponujemy jest syrop klonowy. Produkt ten, oryginalnie pochodzący z Kanady, to jeden z najbardziej znanych słodzików, poza cukrem czy miodem. To doskonały dodatek do tradycyjnych puchatych naleśników czy też innych deserów. Stanowi świetną bazę marynaty do mięsa oraz niezbędny składnik chutneya. Jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak magnez, fosfor, potas, żelazo czy wapń. Ze względu na swoją zawartość, syrop klonowy ma działanie:
- bakteriobójcze,
- stymulujące wydzielanie insuliny,
- pozytywne na regulację pracy wątroby,
- obniżające poziom "złego" cholesterolu,
- wspierające prawidłową pracę układu nerwowego,
- wspomagające układ odpornościowy,
- poprawiające pracę mózgu,
- przyspieszające przemianę materii.
Różnica między cukrem a syropem klonowym
Cukier w 100 g, czyli około 20 łyżeczkach do herbaty zawiera 405 kcal. Natomiast syrop klonowy w 100 g zawiera jedynie 330 kcal. Warto z umiarem dodawać go do kawy, herbaty czy innego napoju, taki jak np. ciepła woda z cytryną - przyspiesza poranną przemianę materii i pozwala na usunięcie zalegających złogów z jelit. Ale uwaga, po syrop klonowy nie powinny sięgać osoby z cukrzycą czy kandydozą. Dodatkowo panie z PCOS również powinny się wstrzymać z jego spożyciem.
Komentarze