Kawa z dodatkiem cukru i mleka to kaloryczny napój, który stawia na nogi każdego kawosza. Jeżeli lubicie słodką kawę, ale również chcecie pozbyć się oponki na brzuchu, lepiej zrezygnować z tego słodzidła, a także z dodatku klasycznego krowiego mleka. Dobrym zamiennikiem zwykłego mleka będzie to bez laktozy, które jest znacznie słodsze w smaku niż tradycyjne. A co z osobami, które piją kawę bez mleka, ale ją słodzą? Zobaczcie, jak można urozmaicić smak i właściwości tego napoju, nie używając cukru.

Wartości odżywcze syropu klonowego

Dodatkiem, który wam proponujemy jest syrop klonowy. Produkt ten, oryginalnie pochodzący z Kanady, to jeden z najbardziej znanych słodzików, poza cukrem czy miodem. To doskonały dodatek do tradycyjnych puchatych naleśników czy też innych deserów. Stanowi świetną bazę marynaty do mięsa oraz niezbędny składnik chutneya. Jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak magnez, fosfor, potas, żelazo czy wapń. Ze względu na swoją zawartość, syrop klonowy ma działanie:

  • bakteriobójcze,
  • stymulujące wydzielanie insuliny,
  • pozytywne na regulację pracy wątroby,
  • obniżające poziom "złego" cholesterolu,
  • wspierające prawidłową pracę układu nerwowego,
  • wspomagające układ odpornościowy,
  • poprawiające pracę mózgu,
  • przyspieszające przemianę materii.

Różnica między cukrem a syropem klonowym

Cukier w 100 g, czyli około 20 łyżeczkach do herbaty zawiera 405 kcal. Natomiast syrop klonowy w 100 g zawiera jedynie 330 kcal. Warto z umiarem dodawać go do kawy, herbaty czy innego napoju, taki jak np. ciepła woda z cytryną - przyspiesza poranną przemianę materii i pozwala na usunięcie zalegających złogów z jelit. Ale uwaga, po syrop klonowy nie powinny sięgać osoby z cukrzycą czy kandydozą. Dodatkowo panie z PCOS również powinny się wstrzymać z jego spożyciem.