Kotlety mielone, razem z mizerią i ziemniakami, to klasyczny, polski obiad. Ta potrawa jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Jedynym jej minusem jest to, że może się w końcu znudzić. Wtedy dobrym pomysłem jest zrobienie jej w nieco urozmaiconej wersji, jako tzw. kotlety holenderskie. Będą smakować naprawdę wybornie.
Kotlety po holendersku
Kotlety po holendersku swoje korzenie mają w Czechach, to właśnie stamtąd pochodzi ta aromatyczna potrawa. Jej sekret tkwi w dodaniu do mięsa żółtego sera oraz przypraw: czosnku i czerwonej papryki, a także ziół prowansalskich.
Poza doborem przypraw ważny jest także rodzaj mięsa, którego użyjecie do zrobienia kotletów. Powinniście wybrać łopatkę wieprzową – wtedy danie wyjdzie najsmaczniejsze.
Przepis na kotlety po holendersku
Potrzebne składniki na kotlety:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2-3 szklanki tartego sera żółtego (ok. 200 g)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Potrzebne składniki na panierkę:
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Przełóżcie do miski mięso na kotlety mielone, dodajcie do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Na koniec dołóżcie ser starty na grubych oczkach tarki.
- Całość starannie wyróbcie i odstawcie na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut do lodówki (żeby mięso odpoczęło).
- Formujcie mięso w niewielkie kulki, a później każdą z nich delikatnie spłaszczajcie.
- Następnie panierujcie kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Kotlety smażcie na dobrze rozgrzanym tłuszczu – do momentu, aż uzyskają rumiany kolor.
- Kotlety po holendersku najlepiej jest podawać od razu po usmażeniu.
Komentarze