Kotlety mielone, razem z mizerią i ziemniakami, to klasyczny, polski obiad. Ta potrawa jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Jedynym jej minusem jest to, że może się w końcu znudzić. Wtedy dobrym pomysłem jest zrobienie jej w nieco urozmaiconej wersji, jako tzw. kotlety holenderskie. Będą smakować naprawdę wybornie.

Kotlety po holendersku

Kotlety po holendersku swoje korzenie mają w Czechach, to właśnie stamtąd pochodzi ta aromatyczna potrawa. Jej sekret tkwi w dodaniu do mięsa żółtego sera oraz przypraw: czosnku i czerwonej papryki, a także ziół prowansalskich.

Poza doborem przypraw ważny jest także rodzaj mięsa, którego użyjecie do zrobienia kotletów. Powinniście wybrać łopatkę wieprzową – wtedy danie wyjdzie najsmaczniejsze.

Przepis na kotlety po holendersku

Potrzebne składniki na kotlety:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2-3 szklanki tartego sera żółtego (ok. 200 g)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Potrzebne składniki na panierkę:

  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Przełóżcie do miski mięso na kotlety mielone, dodajcie do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Na koniec dołóżcie ser starty na grubych oczkach tarki.
  2. Całość starannie wyróbcie i odstawcie na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut do lodówki (żeby mięso odpoczęło).
  3. Formujcie mięso w niewielkie kulki, a później każdą z nich delikatnie spłaszczajcie.
  4. Następnie panierujcie kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Kotlety smażcie na dobrze rozgrzanym tłuszczu – do momentu, aż uzyskają rumiany kolor.
  6. Kotlety po holendersku najlepiej jest podawać od razu po usmażeniu.