Przywykliśmy do standardowego zestawu przypraw, warzyw i mięs potrzebnych do ugotowania pysznego rosołu. Nie od dziś wiadomo, że to bardzo zdrowa zupa - poleca się podawać bulion osobom cierpiącym na grypę, przeziębienie i inne infekcje wynikające ze spadku odporności. Z kolei rosół długo gotowany na kościach, inaczej kolagenowy, to naturalny wspomagacz dla tych, którym dokuczają bóle w stawach. Wiedzieliście, że tę zupę można jeszcze podkręcić, by była zdrowsza? Potrzebne wam będzie do tego pewna niepozorna roślina. 

Właściwości bluszczyku kurdybanka

Doskonałym dodatkiem do rosołu jest bluszczyk kurdybanek - zioło o drobnych, fioletowych kwiatkach i wielu właściwościach zdrowotnych. Dobroczynne działanie bluszczyku doceniane jest od wieków i trudno się temu dziwić. Oto, jak wpływa na zdrowie:

 

  • wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii
  • usuwa toksyny z organizmu
  • przynosi ulgę przy wzdęciach i gazach
  • wspomaga odporność
  • działa łagodząco przy bólu gardła, kaszlu i pomaga rozrzedzić wydzielinę w płucach
  • redukuje stres
  • przyśpiesza gojenie się ran

Bluszczyk kurdybanek do rosołu

Z bluszczyku można robić napary i nalewki, ale doskonale sprawdza się także jako przyprawa - zwłaszcza do rosołu. Suszony bluszczyk dodany do tej zupy nada jej nieco korzennego smaku. Rosół będzie nie tylko smaczniejszy, ale też znacznie zdrowszy. Wystarczy, że dodacie szczyptę suszonego bluszczyku do talerza, by skorzystać z jego cennych, prozdrowotnych właściwości. Uważajcie jednak, by nie przesadzić! Bluszczyk kurdybanek ma dość charakterystyczny smak i aromat - jeśli dodacie go za dużo, możecie zepsuć w ten sposób danie.