Posiekany koperek w pudełku po lodach czy margarynie to już międzypokoleniowa klasyka w wielu domach. Niewiele osób jednak wie, że spożywanie takich mrożonek może się skończyć problemami zdrowotnymi. 

Dlaczego lepiej nie mrozić koperku w pudełkach po jedzeniu?

Wszystkie opakowania są przystosowywane do konkretnego produktu, który ma się w nich znajdować, natomiast w kontakcie z innym jedzeniem, mogą uwalniać toksyczne substancje chemiczne. Większość plastikowych opakowań źle znosi skrajnie wysokie i niskie temperatury, a także wielokrotne mycie i płukanie. Lepiej więc nie używać ich ponownie, a po prostu wyrzucić po opróżnieniu.

Jakie pojemniki nadają się do mrożenia?

Okazuje się jednak, że należy uważać nie tylko na opakowania po jedzeniu, ale i pojemniki wielokrotnego użytku. Nie wszystkie z nich nadają się bowiem do mrożenia. Po czym poznać, że dany pojemnik można włożyć do zamrażarki? Takie opakowania są oznaczone symbolem płatka śniegu.

Jak mrozić w foremkach do lodu?

Świetnym pomysłem jest mrożenie ziół w foremkach do lodu. Umyty i posiekany koperek wkładamy do foremek na lód i zalewamy odrobiną wody. Kiedy kostki całkowicie stwardnieją, możemy przesypać je do woreczka strunowego i ponownie wypełnić foremkę. W taki sposób łatwo zrobimy zapas koperkowych kostek na całą zimę. Jeśli chcecie, aby kostki lodu były jeszcze bardziej aromatyczne i wyraziste, zamiast wody, wypełnijcie foremki bulionem warzywnym lub mięsnym. W podobny sposób możemy też mrozić koperek w tłuszczu. Wystarczy, że upchniemy posiekane zioło do foremek i zalejemy je oliwą z oliwek lub roztopionym masłem. 

Jak mrozić w woreczku strunowym?

Praktycznym sposobem jest również mrożenie koperku w woreczkach. Taka metoda pozwala zaoszczędzić sporo miejsca w zamrażarce, gdyż płaska torebka zajmuje znacznie mniej powierzchni niż pojemnik. Musimy jednak pamiętać, że nie mogą to być byle jakie reklamówki czy torebki. Takie woreczki muszą być przystosowane do mrożenia. Aby posiekany koperek zachował sypkość i nie zbrylił się po zamrożeniu w jeden zbity kawałek, musimy też wcześniej pozbyć się nadmiaru powietrza z takiej torebeczki.