Aby przypalić jedzenie, wystarczy tylko chwila nieuwagi, za to, by później pozbyć się zapachu spalenizny, potrzebujemy już długich godzin. Ta uporczywa woń osiada na ścianach, firankach i meblach, uprzykrzając życie wszystkim domownikom. Jest jednak pewien prosty sposób, aby się jej pozbyć. Zobaczcie, jak zrobić to zaledwie w 5 minut. 

Jak pozbyć się zapachu spalenizny w kuchni?

Pierwszym ratunkiem dla zadymionej kuchni jest oczywiście dokładne wietrzenie, dlatego, zanim zaczniemy odświeżanie, musimy otworzyć okna, a najlepiej zrobić w domu przeciąg. Dopiero, kiedy pomieszczenia będą już wywietrzone, możemy wykonywać kolejne kroki. Aby skutecznie pozbyć się zapachu spalenizny, warto zastosować stary, dobry sposób za kilka złotych. Musimy wlać do garnka szklankę octu i podgrzewać go przez około 5 minut. Jeśli woń jest tak silna, że mimo to nie znika, to czynność można przedłużyć do 10 minut. Nie należy jednak robić tego dłużej, gdyż, choć parujący ocet skutecznie pochłania spaleniznę, to sam pozostawia wyczuwalny, ostry zapach. Po skończonym zabiegu, warto więc ponownie przewietrzyć wszystkie pomieszczenia.

Jak zlikwidować zapach spalenizny bez octu?

Jeśli nie lubicie zapachu octu i nie przekonuje was ten trik, to innym skutecznym naturalnym neutralizatorem spalenizny są też cytrusy. Zwykle używa się cytryn, jednak jeśli macie pod ręką grejpfruty, mandarynki lub pomarańcze, to również możecie je wykorzystać. Przyda się zarówno wyciśnięty z nich sok, jak i zeskrobana skórka. Wystarczy zalać cytrusowe obierki wodą, dodać do tego wyciśnięty sok, a następnie wszystko razem zagotować. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika na możliwie najmniejszą, aby mieszanka delikatnie "pyrkała" i parowała. Ta metoda jest znacznie delikatniejsza i przyjemniejsza dla naszych nozdrzy, jednak zajmuje trochę więcej czasu, gdyż musimy ją podgrzewać aż przez pół godziny.