Spalenie potrawy, którą podgrzewacie na patelni, to jedna z większych wpadek, jakie można zaliczyć w kuchni. Już odrobina spalenizny sprawia, że całe danie przechodzi jej zapachem i smakiem. Przez to, w wielu przypadkach, nadaje się tylko do wyrzucenia. Takie niedopatrzenie może się zdarzyć nawet najlepszym - w końcu wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić potrawę. Ale czasami da się ją jeszcze uratować! Sprawdźcie, w jaki sposób możecie usunąć zapach spalenizny z przypalonego bigosu. 

Jak uratować spalony bigos?

Bigos to danie, które często przygotowujemy na święta w bardzo dużych ilościach. Częste odgrzewanie bigosu zwiększa prawdopodobieństwo wpadki i można go łatwo przypalić. Na szczęście istnieje prosty trik na usunięcie przykrego zapachu spalenizny.

Przełóżcie bigos do czystego garnka, z pominięciem spalonych fragmentów - nic już się nie da z nimi zrobić. Następnie, do bigosu włóżcie korek po winie i podgrzejcie całe danie. Pozwólcie, by bigos gotował się powoli z korkiem w środku przez kilka minut. Wyciągnijcie korek na koniec i gotowe. Co ważne - musi to być prawdziwy korek. W przypadku tańszych “korków” wykonanych z plastiku, patent nie zadziała. 

Sposoby na spaleniznę w jedzeniu

Na okropny smak spalenizny pomoże też cebula. Ten trik przyda się w przypadku gotowania zupy. Jeśli potrawa się przypali, wystarczy, że przelejecie ją do nowego garnka i wrzucicie do zupy pół świeżej cebuli. Po paru minutach gotowania warzywo zneutralizuje brzydki zapach i smak spalenizny. 
Jeżeli zaś przypalicie mięso, zwykle wystarczy po prostu odciąć przypalone kawałki, a całą resztę przełożyć na czystą patelnię lub garnek i kontynuować gotowanie.