Apetyczny, podwójny kotlet schabowy wielkości sznycla wiedeńskiego to kulinarne życzenie każdego smakosza. Takie danie możecie przygotować w niezwykle prosty sposób, który jednak znany jest przez nielicznych. Odpowiednio wybrane mięso, obotczone w klasycznej panierce, usmażone na smalcu zyska na chrupkości i smaku. Jak osiągnąć imponującą wielkość XXL? A przepis na niego jest banalnie prosty.

Soczysty kotlet schabowy na cały talerz - z czego go zrobić?

Tradycyjny kotlet schabowy doskonale wychodzi zarówno z mięsa z kością, jak i tego bez. Jeżeli zależy wam na delikatności i soczystości mięsa, wybierzcie część karkową, która ma tłuszczowe przerosty. Sekretem mojego wyjątkowego, podwójnego schaboszczaka jest użycie 2 części mięsa: schabu i karczku, które połączycie za pomocą ubicia płatów mięsa ułożonych na sobie jeden na drugim. Smaki i struktury obu części połączą się, co w efekcie daje najlepszy możliwy kotlet. Taki, jakiemu nie oprze się żaden miłośnik mięsnych obiadów. Oto, jak zrobić gigantyczny kotlet krok po kroku:

Składniki:

  • 6 kawałków karkówki
  • 6 kawałków schabu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 jajko
  • ok. pół szklanki bułki tartej lub więcej
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki karkówki i schabu delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka;
  2. Następnie ułóżcie każdy kawałek karkówki na schab, aby powstało 6 par kotletów;
  3. Dodajcie sól i pieprz do smaku;
  4. Rozkłóćcie jajko i namoczcie w nim kotlety z każdej strony;
  5. Obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej;
  6. Następnie smażcie podwójne schabowe na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty z każdej strony.
  7. Tak przygotowane kotlety schabowe doskonale smakują w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty i pieczonych ziemniaków.

Jak najłatwiej zmiękczyć mięso na kotlety schabowe?

Jeżeli chcecie, aby mięso idealnie skruszało, wystarczy namoczyć je w marynacie z soku z cytryny lub z ogórków kiszonych. Kwasy w nich zawarte pozwalają rozbijać białka, które odpowiadają za zwartą strukturę mięsa. Wystarczy pozostawić plastry mięsa w misce na około 1 godzinę przed smażeniem.