W tym przepisie energia z kofeiny płynnie łączy się z orzeźwiającym smakiem i aromatem soku pomarańczowego. Taka kawa zda egzamin szczególnie w ciepły wiosenny poranek lub upalny dzień. Można podawać ją w wersji mrożonej. Podobnie jak w wielu innych włoskich przepisach, bardzo istotna dla efektu końcowego będzie tutaj jakość składników. Ziarna kawy powinny być świeżo zmielone i dobrej jakości, niezwietrzałe. Nie używajcie zwykłego soku z pomarańczy z kartonu. Dużo lepiej spisze się świeżo wyciśnięty sok z owocu, ewentualnie gotowy, ale tłoczony na zimno. Kawa z sokiem pomarańczowym spodoba się zwłaszcza tym, którym znudziło się już nieco tradycyjne espresso i poszukują odmiany lub nie przepadają za smakiem "czystej" małej czarnej" i chcą go przełamać ciekawym dodatkiem. Przepis zdobył popularność na całym świecie: zarówno we Włoszech, jak i w Azji czy na południu Stanów Zjednoczonych. 

Kawa z sokiem pomarańczowym - przepis podstawowy

Najlepsza kawa z pomarańczą wychodzi, jeśli zachowacie proporcje 1:3 lub 1:4 (kawy w stosunku do soku), choć możecie oczywiście eksperymentować. Proporcje 1:2 to już opcja dla tych, którzy chcą poczuć mocniejszy smak naparu.

Składniki:

  • ok. 50 ml kawy (podwójnego espresso)
  • ok. 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzcie swoją ulubioną metodą mocną kawę i odstawcie do wystygnięcia;
  2. Wlejcie sok pomarańczowy do szklanki o pojemności co najmniej 200 ml;
  3. Zalejcie sok ostudzoną kawą;
  4. Opcjonalnie możecie dodać kilka kostek lodu.

Jeśli wolicie kawę z sokiem pomarańczowym w wersji mrożonej, możecie przygotować napar wcześniej wieczorem i odstawić go do lodówki. Po zalaniu świeżo wyciśniętym sokiem uzyskacie bardzo zimny napój.

Kawa z sokiem pomarańczowym - na co trzeba uważać?

Jeśli mimo problemów żołądkowych nie możecie oprzeć się kawie w żadnej postaci i chcecie koniecznie wypróbować również ten wariant, weźcie pod uwagę kilka kwestii.

I kawa, i sok pomarańczowy mają kwaśny odczyn, dlatego kawa z pomarańczą może podrażniać wrażliwy żołądek lub wywoływać zgagę. Jeśli jednak nie odczuwacie takich dolegliwości po wypiciu swojej zwykłej małej czarnej, nie powinniście mieć problemów również po wypiciu takiej mikstury. Ryzyko podrażnienia możecie zmniejszyć, sięgając po kawę o mocniej wypalonych ziarnach (są one ciemniejsze od innych). Tego typu kawa ma niższą kwasowość. 

Kawa z sokiem pomarańczowym z tego samego powodu może też na dłuższą chwilę zmiękczyć szkliwo zębów. Jeśli macie osłabione szkliwo, umyjcie zęby co najmniej pół godziny po takim napoju.